Tompa utanför Kafe 44. Foto: Christian Bertell.

Vikken ära Tompa Eken

Det var under sommaren 2018 som nyheten spreds inom rocksverige. Tommy “Tompa Eken” Ekengren, mångårig bandbokare i Stockholm lämnade Kafe 44 och gick i pension. I mars arrangeras en stor gala till förmån för Tompa och Kafe 44.

Bild från Discogs.

Under 40 års tid var Tompa en centralgestalt i Sveriges musikliv. Han bokade band till de klassiska scenerna på Ultrakåken och Kafe 44. Men även till Ekens Gård, Gula Villan och Mera Hitlåtar-festivalerna för att nämna några. Alla fick chansen att spela. Scenen var så att säga öppen. Visst kunde man få stå i kö några månader och vänta på sin tur, men när det väl var dags fick man alltid ett par peppande ord och några nybakade ultrabullar av Tompa.

När jag ser tillbaka på min ungdom känner jag en stolthet över att ha växt upp i Haninge, den kommun där Tompa, Ultra och Mera Hitlåtar huserade. Det är egentligen den enda stolthet jag känner över min uppväxtkommun. Jag var för ung för Ultraperioden men Ekens Gård, Gula Villan och Mera Hitlåtar präglade mitt 90-tal.

Mera Hitlåtar 1992.

Mera Hitlåtar var den kulturförening som växte fram efter Ultra. De arrangerade årligen musikfestivaler, i början på Gamla Folkets Hus för att sedan expandera och köra vid Rudan mellan 1994 – 2000. Min allra första konsert var just Mera Hitlåtar 1992. De körde tre dagar på trevliga Gamla Folkets Hus. Jag var bara där första dagen eftersom min familj skulle åka till Grekland nästkommande dag.

Det är ändå en av få spelningar jag minns riktigt väl. Nittonhundratalsräven spelade, det gjorde även Rolf, The Sun, Molly och Charta 77. Jag hade en rutig flanellskjorta på mig och hade försökt att kamma håret så punkigt jag kunde. Tompas vapendragare Jujja var så klart också där, han var en färgstark fritidsledare på den skola där jag gått mina sex första år. På något sätt blev han en trygg punkt den där kvällen.

För visst kände jag och min bästa kompis Jonny en liten oro, det var som sagt vår första spelning och intrycken var många. Tompa gick igenom kvällens spelschema för oss och berättade om banden. Det var mitt första möte med honom. Denna fantastiska människa har sedan den dagen varit en del i mitt liv precis som han varit i så många andra människors liv.

Affischen är gjord av Dadde Stark.

Det är därför som Tony Johansson (FAS3, KSM3 m.fl) nu satt ihop en konsert som det kommer att talas om i många år framöver. Under parollen Han gav oss en chans – vi tyckte det var dax att ge tillbaka något. Där alla intäkter kommer att gå till Tompa och 44:ans fortsatta verksamhet. Under kvällen kommer bland annat Weeping Willows, Refused, Asta Kask, Monster, Teddybears och Sator att spela.

De 650 biljetter som släpptes tog slut på 15 sekunder (!). Det måste vara något rekord. Många var givetvis förtvivlade över att missa den här tillställningen. Det gick som tur var att lösa, det blev en dag till med samma band förutom några ändringar. Biljetterna till den andra dagen gick också åt som smör i solsken. Alla vill verkligen hylla Tompa Eken för hans kulturgärning som pågått i 40 år.

Alla har så klart sina egna Tompa-minnen. Mitt bästa är från Mera Hitlåtar 1997. Stefan Sundström spelade några låtar från sitt kaosband Fuck Off. Ett band som jag håller riktigt högt. När de gjorde sin ökända YMCA-cover kunde jag inte hejda mig. Jag skulle upp på scenen och sjunga med. Jag tog mig förbi vakterna och kom upp på scenen. En vakt rusade efter mig men Tompa tog tag i mig på ett sätt som för att visa vakten att jag minsann skulle vara kvar på scenen. Det var jag, Tompa och Stefan Sundström, tro fan att ett sådant minne lever kvar.

Evenemanget Vikken ära Tompa Eken kommer att hållas på Södra Teatern i Stockholm den 16 och 17 mars. Från klockan 12.00 – 01.00. All information finns att hitta på evenemangets Facebooksida

You May Also Like