7 Juni – Punkens dag – Punken lever!

Idag den 7 juni är det Punkens dag, en idé som kläcktes av den punkdedikerade Eskilstunasonen Jörgen Bröms. Och punken frodas verkligen på alla plan, i alla generationer, världen över. Här tar jag en titt på gammalt, nytt och det som komma skall.

I Stockholm finns det ett relativt nytt band som heter Lenins Gosskör, namnet till trots är de långt ifrån någon gosskör. Jag har följt dem på Instagram från att de bildades till nu när de har börjat spela live. Det har varit magiskt att se deras utveckling, i sommar kan man se Lenins Gosskör spela på Way Out Farsta den 17 juni, en ungdomsfestival där fler intressanta band spelar som till exempel Dålig Isolering.


Lenins Gosskör.

Samtidigt som ett gäng ungdomar utvecklas i en replokal i Stockholm släpper det amerikanska veteranpunkgänget Rancid sitt tionde album, deras första släpptes för övrigt för 30 år sedan. På lördag spelar Rancid på Annexet i Stockholm, det blir fjärde gången jag ser dom live, senaste gången var för 20 år sedan på Riddarholmen i Stockholm.

Appropå 30 års-jubileum, för att förstå hur gamla vi är nu, vi som växte upp med punken på 90-talet, det finns ett par skivor som fyllde 30 nu i dagarna. Bad Religion – Recipe For Hate, Propagandhi – How To Clean Everything och No Fun At All – Vision är bara några. Men för att ni ska förstå ännu mer, De Lyckliga Kompisarna släppte albumet Tomat för 30 år sedan, vi har alltså nynnat på Hockeyfrilla i trettio jävla år!


Tre stycken 30-åringar.

Här i Sverige har Köttgrottorna, Charta 77 och Rövsvett harvat på i 40 år, det är nästan 40 år längre än det nybildade bandet Krigsstigen som kan sägas vara sprugna ur Wrong Band, de har hittills släppt fyra låtar på de digitala streamingtjänsterna. Även de något äldre banden Dödsbabs och Djävulen Möblerar Om har släppt nytt. Likaså Björnarna och Fruktansvärld. Och i Karlstad har Socialstyrelsen lagt ut nya låtar på sin Bandcampsida och hälsar att de har ett nytt album på gång. Folk från Socialstyrelsen var för övrigt med och arrangerade Pizzacrustfestivalen i Karlstad häromdagen, den verkar ha blivit väldigt lyckad.


Från Pizzacrustfestivalen i Karlstad. Foto: Hanna Stjernlöf.

Ja punken frodas verkligen och givetvis inte bara i Sverige, för i Brasilien släpper skapunkbandet Dope Times sitt andra album, i Sydkorea har Daddy O Radio nyligen släppt sitt första album. Daddy O Radio spelar irländsk folkpunk med texter på koreanska, det kan kännas mallplacerat men samtidigt är det lite av sinnebilden av punk, skit i ramarna liksom. Sen finns det kanske vissa som undrar, finns det punk på Färöarna? Givetvis, Joe & The Shitboys håller fanan högt där.

För den som vill uppleva levande punk 2023 finns det några festivaler jag vill rekommendera. Först ut är Fragile Mountain Punk Festival mellan den 29 juni till den 1 juli med över 50 bokade band, bland annat Mob 47, Subhumans, Sekunderna och Varnagel. För den som föredrar skatepunk är det Uppsala Rumble som gäller den 1 juli där Millencolin, No Fun At All, Satanic Surfers, Lastkaj 14, Björnarna och Rotten Mind spelar. Hårdare akter får den som besöker Hygget den 28-30 juli med Icons Of Filth, Crutches, Microlaxx och ett gäng andra band. Den 6-7 oktober blir det punkfest i Örebro, hitills har de bokat Coca Carola, Teenage Bottlerocket, Vånna Inget och SmåJävlaFötter.

Spellista med musik relaterat till den här artikeln:

You May Also Like