Skärmklipp från Flickr.com.

Insändare: Äggindustrin

Ca 9 miljoner hönor i Sverige värper ca ett ägg om dagen året runt. Det är möjligt p.g.a. avel, många ljustimmar per dygn och speciella foder.

6% av (ca 500 000) hönor lever sitt liv i bur.

De “frigående” hönsen (som inte alls är fria) lever i grupper om flera tusen vilket är en fruktansvärd miljö för djur som normalt lever i en flock med 20-30 flockmedlemmar.

Hälften av alla kycklingar som kläcks är tuppkycklingar. dom dödas genom att gasas ihjäl eller mals ner levande i kvarnar. Det handlar om ca 15 000 tuppar om dagen i Sverige.

Hönorna dödas vid ca 1,5 års ålder då deras kroppar är så utslitna så dom inte orkar värpa varje dag längre.

En del hönsfarmer gasar ihjäl sina hönor på “hemmaplan”.

Andra transporterar hönsen till slakterier under mycket hemska förhållanden.

Ca 10 000 hönor per år dör redan innan dom kommer fram till slakthuset p.g.a. skador eller dålig ventilation. Deras ångest, skräck och fysiska smärta kan vi ju försöka föreställa oss.

På slakteriet hängs dom upp levande upp och ner i benen. Deras huvuden doppas i strömförande vatten. Efter det skärs deras halsar upp.

Så min önskan och mitt förslag är:

Frossa inte i ägg utan köp och ät med eftertanke. Kanske kan du hitta någon som har hobbyhöns och behandlar sina djur bättre. Eller ännu bättre:

Vill man inte stödja denna hemska industri där djuren inte längre behandlas som levande och kännande individer, då kan man sluta äta ägg helt. Det går jättebra det med.

GLAD PÅSK MED EFTERTANKE OCH EMPATI!

Bodil Widen

You May Also Like