DN-debatt avfotad av Hans Foste Hjälte.

Dagens Nyheter debatt – en falsk debattsida

I fredags publicerade Dagens Nyheter ett inlägg på sin debattsida med rubriken:

“Frankrike och Sverige ska utöka försvarssamarbetet”

Detta är ingen debattartikel – möjligen en nyhetsartikel – men framför allt ett politiskt utspel av Frankrikes och Sverige regering. Inlägget handlar inte om en fråga som skribenterna vill debattera.

Det är nämligen två politiker, Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och Frankrikes försvarsminister Florence Parlys som skriver. De vill enbart göra reklam för något de redan har kommit överens om – dessutom över medborgarnas huvuden. Minst av allt vill de ha en debatt i denna fråga.

De bägge politikernas avsikt är att propagera för de starkt ifrågasatta krigsinsatser som dessa bägge länder genomför tillsammans i Afrika samt deras utökade militära samarbete. Ministrarna skriver:

I dag signerar vi därför en avsiktsförklaring om fördjupat försvarssamarbete. Vårt mål är att arbeta mer effektivt tillsammans, till exempel genom att stärka vår förmåga att verka gemensamt i insatser när det så är nödvändigt… Det nära operativa samarbetet i kampen mot terrorism, i insatsen Task force Takuba i Sahel, visar på det fördjupade samarbetet.”

Man har alltså redan signerat en förklaring om vad man ska göra. Detta är alltså ingen artikel som inbjuder till debatt, utan en ren propagandaartikel för något som Sverige och Frankrike redan har beslutat att göra. Alltså helt enkelt politisk propaganda som förklädas av Sveriges största morgontidning Dagerns Nyheter till en debattartikel.

I texten har Hultqvist & Parlys dessutom det dåliga omdömet att peka på ett av Sveriges största militära fiaskon, insatsen i Afghanistan, som en anledning till det militära samarbetet:

“Med erfarenheterna av Afghanistan i färskt minne behöver vi en öppen och ärlig politisk dialog om de lärdomar som kan dras efter internationella insatser.”

Och de lärdomar de bägge försvarsministrarna drar är att man ska fortsätta med starkt ifrågasatta militära insatser i bland annat Afrika för att lösa konflikter, som i grunden endast kan lösas genom förhandlingar och bistånd till människor i utsatta områden i världen.

Vad är regeringsutspelet för form av “öppen dialog” kan man fråga sig. Normal journalistisk heder innebär att pressen refererar, men ställer frågor och ifrågasätter politiska utspel.

Genom att låta politikers och andra makthavare marknadsföra sina åsikter och beslut på debattsidan, sviker Dagens Nyheter sitt journalistiska uppdrag att ifrågasätt och blir istället en megafon för makten.

Att kalla de bägge försvarsministrarnas utspel för en debattartikel är ett rent hån mot tidningsläsarna. Och förbannat dålig journalistik.

Hans Foste Hjälte

Läs mer:

Sveriges krig i Afghanistan: Vad handlade det om?

Tariq Ali om Imperiets fiasko i Afghanistan

Vi behöver stöd från dig!

Vi vill kunna fortsätta och bygga ut vår oberoende och granskande journalistik. Vi tar inte in annonser eller har presstöd. Vårt arbete sker på ideell grund, men vi har kostnader för lokalhyra och teknisk utrustning. Därför behöver vi stöd från våra läsare… Läs mer

Swisha valfritt belopp till: 123-4673182

—eFOLKET:s redaktion

You May Also Like