Celticfans på Hampden Park. Foto: Meghan Whalen. Fotoredigering: Mikael Ström

Celtic vann ligacupfinalen i Skottland

För fjärde året i rad stod Celtic som segrare i ligacupen efter att ha besegrat Rangers med 1-0. I och med den segern har Celtic tagit 10 raka inhemska titlar på rad. Men söndagens match mot Rangers var absolut ingen promenadseger.

Hampden Park, nationalarenan i Skottland kokade trots att vädergudarna gjorde allt för att förstöra festen. Regnet fullkomligt öste ner. Rangers tog snabbt över kommandot i en otroligt intensiv match, och Celtic kunde inget annat än att bara försvara sig och rensa undan bollen så långt som möjligt. Det var bara ett lag på planen, när inte ens Scott Brown är särskilt involverad i en match som denna så förstår alla som följer Celtic att det är något fel. Rangers övertag var enormt men samtidigt stod Fraser Forster för några kanonräddningar och höll Celtic kvar i matchen.

Andra halvlek fortsatte som den första slutade, Rangers pressade på men lyckades inte överlista en fenomenal Forster i mål. Samtidigt som Celtic var riktigt illa ute lyckades Edouard som precis ersatt Lewis Morgan få med sig en frispark efter att ha blivit nersparkad. Ryan Christie skickade in bollen i straffområdet, den letade sig ända fram till Christopher Jullien som i en misstänkt offsideposition kunde vinkla in bollen i mål.

Bara minuter senare drogs Rangers anfallare Morelos ner i straffområdet av Jeremie Frimpong. Straff för Rangers och utvisning för Frimpong. Det var en riktigt tung minut. Morelos tog själv hand om straffen men det gick inte att överlista den helt otroliga Fraser Forster, han räddade straffen, han räddade allt den här dagen!

Ingen kan säga att Celtic vann rättvist, men den som gör flest mål vinner i fotboll. Celtic visade trots allt en styrka, framför allt i defensiven. Med en man mindre på plan mot ett riktigt taggat Rangers måste hatten lyftas för de grönvita som klarade av att hålla undan, mycket tack vare Kristoffer Ajer men den största hjälten var som sagt Fraser Forster. Det är så här man bygger kultstatus i en klubb.