De kanadensiska tjejerna jublar över guldet.

Åter ett svenskt OS-silver i fotboll – efter 73 års väntan på ett nytt guld var det attans nära …

De svenska fotbollstjejerna besegrades i OS-finalen i dag av Kanada. Straffar fällde utslaget. 1-1 stod sig förlängningen ut. Även i Rio-OS 2016 blev det silver för det svenska damlaget. Tyskland vann den finalen med 2-1. Silvret 2016 var den första OS-medaljen i fotboll sedan bronset i Helsingfors 1952, då Västtyskland besegrades med 2-0 i matchen om tredjepris.

OS-guld i fotboll har Sverige vunnit bara en gång. Gre-No-Li och lagkamraterna erövrade den ädlaste och gyllene valören i OS i London 1948. I finalen besegrades Jugoslavien med 3-1.

1924, då OS gick i Schweiz, förlorade Sverige matchen om bronset, 0-2 mot Nederländerna. Det samma gjorde de svenska tjejerna 2004 i Aten – 0-1 mot Tyskland

Första gången i de olympiska spelens historia som damfotboll förekom var i Atlanta-spelen 1996.

Kanadas tjejer har tidigare spelat till sig två brons – 2012 och 2016. I år var målsättningen att “höja valören”. För det hade alltså silver räckt. Men det blev ju till och med bättre än så!

Matchen var välspelad och jämn, med ett litet övertag för Sverige. Så naturligtvis var besvikelsen stor hos de svenska tjejerna, som gjort en så strålande turnering och vunnit alla matcherna fram till finalen.

 

Guld-elvan i London 1948 /sok.se

You May Also Like