Arre! Arre! Foto: Ebba G Ågren

Musiktips – Nya skivor i augusti

Augusti 2020 går inte till historien som världens roligaste skivmånad. Visst har det kommit ett och annat intressant återsläpp men i övrigt vill jag bara gäspa. Men som tur är dyker det alltid upp några band som räddar upp situationen, tack för det.

Arre! Arre! – Heavy Breathing
För gemene man är Arre! Arre! kanske mest kända för deras utspel mot Jimmie Åkesson under P3 Guld-galan tidigare i år. Men man får inte glömma bort att de även gör riktigt bra musik och är ett band som sannerligen representerar den svenska riot grrl-scenen. Den här EPn på 12″ vinyl rör sig i indiepoplandet men som vanligt har Arre! Arre! en attityd som skriker punk och krossa patriarkatet. Heavy Breathing är en hyllning till alla kvinnor som inte ber om ursäkt för sin sexualitet, kropp, livsstil och sina åsikter. Skivan innehåller fem starka spår där Last Night snabbt blev en riktig favorit.

Hårdgnissel – Schack Matt!
Jag vurmar starkt för unga punkband och Hårdgnissel från Sundsvall är ett sådant band. Schack Matt! innehåller 11 låtar och är släppt av Angry Hudik Records och Turist i tillvaron. Det som slår mig är hur bra texterna är, oavsett om de är personliga eller tar upp rasism är de både smarta och förbannade. Det är därför jag gillar de här unga banden, det finns inte en tillstymmelse till någon form av akademiskt tänkande. Hårdgnissel besitter nog punksveriges vassaste textförfattare för tillfället, det tillsammans med en fantastisk sångerska samt en sinnessjuk attityd gör Schack Matt! till en hitkavalkad och allra bäst är låten Fega Jävlar!

Yohannas – Punk’s Not Dead EP
Svegis och Puma, båda från The Bristles drog igång det här projektet i slutet av 2018 och har varit riktigt produktiva. De har bara släppt sin musik på digitala plattformar vilket är något de har debatterat flitigt i sociala medier och i grund och botten kan jag hålla med om vissa delar, för musik på Spotify är lika äkta som musik på vinyl. Yohannas spelar electropunk eller snarare EBM med 80-talsvibbar. Jag inte är någon konnässör när det gäller den här musiken och därför kan jag bara nämna DAF och Front 242. Texterna däremot är som vanligt med Yohannas både aktuella och politiska.

Torsson – Sol och måne
Jag måste ju även nämna att Torsson har släppt en ny skiva. Det är verkligen något speciellt med “det fjärde bästa bandet i Lund” som de själva benämner sig som. De skulle kunna betraktas som lite töntiga men de har en fantastisk förmåga att berätta små historier genom sin musik. Det är därför flera av deras gamla låtar är odödliga klassiker och det är därför de har spelat på Sweden Rock. Sol och måne skiljer sig inte mycket från deras tidigare skivor men vi får ändå nio nya betraktelser från detta kultband.

You May Also Like