Saudiarabien mördar barn – Bomberna kommer från USA och Nato

I måndags begravdes 40 barn i Jemen. Barnen var i förra veckan på en skolutflykt, som de länge sett fram emot, när deras buss flygbombades av Saudiarabien. De blev en i raden av barn, mödrar och fäder, det vill säga civila människor som mördats av bomber som USA och andra Natoländer har försett Saudiarabien med.

Och världen verkar inte bry sig om Saudiarabiens mördande luftkrig i Jemen. Inga statsmän står upp idag och säger: “Satans mördare”. Tvärtom vill politiker både i väst och öst hålla sig väl med den saudiska regimen.

Mördarattacken mot bussen med barnen blev dock för magstark även i USA. Medier rapporterade om mordet och åtminstone en politiker, Bernie Sanders, krävde att USA måste se till att avsluta kriget i Jemen: “Genom att stödja den saudiska koalitionens krig i Jemen med vapen, flygbränsle och bistånd, är USA delaktig i de grymheter som äger rum i Jemen.”

Men de märkliga är att några dagar efter att de mest uppmärksammade våldsdåden ägt rum ebbar kritiken ut och det vardagliga övervåldet från Saudiarabien fortsätter, som om inget har hänt.

Vad gör Sverige? Bryter vi de diplomatiska förbindelserna med mördarregimen i Riyad? Agerar vi i FN? Försöker vi påverkade vår nyvunna militära samarbetspartner USA. Kallar vi upp USA:s ambassadör och påpekar att det är USA:s bomber som dödar barn i Jemen? Gör vi över huvud taget något för att få slut på mördande i ett av världens fattigaste länder? Ett land som borde få ett massivt internationellt ekonomiskt stöd – inte fler bomber.

Bombmorden på de 40 barnen och deras ledare som färdades i bussen fick till och med de toppstyrda US-amerikanska medierna, som annars ignorerar den humana krisen i Jemen, att reagera. CNN visade bland annat en video på de förväntansfulla barnen under bussfärden innan bussen bombades.

Den US-amerikanske kolumnisten Will Bunch konstaterade att bombningen trots allt fått flera media att för en gångs skulle uppmärksamma kriget i Jemen men “det borde inte ha tagit så lång tid. Det är blod på amerikanska händer, så länge som vi fortsätter att skicka bomberna som dödar så många jemeniter och så länge vi ger saudierna diplomatiskt stöd i denna konflikt. Men det har ännu inte ägt rum någon allmän debatt om USA:s mörka roll.”

H Foste Hjälte

You May Also Like