Bolivias president Luis Arce installerar den nya militärledningen.

Bolivia: Ny militärledning installerad

VTV 201116

Presidente Arce sustituye a todo el alto mando militar boliviano

Översättning: Zoltan Tiroler.

Artikeln idag också publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Bolivias president ersätter hela den högsta militärledningen. Det gäller fem medlemmar som fått sparken när president Luis Arce påbörjar sin andra vecka i ämbetet. Den nye chefen för de väpnade styrkorna och ÖB är generalen från flygvapnet Jaime Alberto Zabala Saldias, som ersätter armégeneralen Sergio Orellana, som utsågs av kuppresidenten Jeanine Añez i november 2019 efter statskuppen mot regeringen Morales.

Den nya militära ledningen kompletteras med armégeneralen Miguel Angel Contreras Campero, Faud Ramos Espinoza, från armén; César Vallejos Rocha, från flygvapnet och Javier Torrico Vega från marinen.

Militärledningen som leddes av Orellana bestod av befäl som stödde störtandet av Morales och sedan steg i graderna efter dekret av Añez, som bröt mot grundlagen som fastställer att sådana utnämningar ska godkännas av senaten.

I sitt tal sa president Arce att de väpnade styrkorna åter ska stå vid folkets sida och stödja de stora omvälvningar som ska göras. Han refererade till tre militärregeringar under 1900-talet som nationaliserade oljeindustrin, skapade det statliga oljebolaget YPFB och främjade ursprungsbefolkningens krav.

Vi har mycket kvar att genomföra, men vi är övertygade om att om vi arbetar tillsammans kommer vi att nå målet och avancera för att återge det bolivianska folket hoppet, inte bara för vår regering utan också det vi nu överför till de väpnade styrkorna.

Den nye överbefälhavaren, Zabala Saldias, försäkrade att hans arbete kommer att koncentrera sig på att “återta och stärka de väpnade styrkornas institutionalitet.”

Militären i Bolivia har en lång tradition av kupper, men höll sig borta från politik sedan Bolivia återgick till demokrati 1982 och fram till krisen för ett år sedan, då militärledningen tvingade bort Morales från presidentposten. (Och dåvarande ÖB fick en miljon dollar för besväret och flyttade omgående till USA).

VTV 201116

Presidente Arce sustituye a todo el alto mando militar boliviano

You May Also Like