Miljökampen – Bekämpa diktaturkramarna!

Kampen mot klimathotet måste vara demokratiska och solidarisk.

Klimatdiktatorerna slår till i Expressen. På tidningens debattsida kräver 87 personer, som kallas sig själva för “influencer”, att Stefan Löfven ska köra över svenska folket, därför att vi svenskar är “som en nation av tonåringar utan konsekvensanalys.” De fortsätter: “Släpp taget om väljarstödet, Löfven. Våga vara obekväm och kör över oss och våra klimatkatastrofala vanor med en statlig hockeytackling. Vi står bakom dig.”

Enligt skribenterna handlade hösten val bara om oväsentligheter medan den allra viktigaste frågan som “borde ha stått i centrum har hamnat vid sidan om, trots att den borde överskugga allt annat. På valdagens morgon i höstas passerade vi möjligheten att hålla oss under 1,5 graders global uppvärmning, enligt forskningsinstitutet MCC. Inget är viktigare än detta.”

Men nu när regeringsbildningen klar då kan Löfven äntligen strunta i alla andra frågor och koncentrera sig på klimatet, anser debattörerna:

Vi behöver någon som den hårda vägen lär oss att jordgubbar inte är i säsong i februari, någon som förbjuder styckförpackade paprikor i plast. Vi behöver någon som gör flygresan orimlig för plånboken i jämförelse med tåget. Eller ge oss en flygkvot! Vi kan uppenbarligen inte hantera friheten.

Vi behöver någon som styr om en nation av över-dagen-flygande karriärister till en nation av skypeande eko-aktivister. Vare sig vi vill eller inte. Denna någon är du.

Dessa 87 så kallade “influencer ” når enligt egna uppgifter 2,1 miljoner människor varje vecka och representerar följande organisationer och företag:

Klimatklubben, Underbara Clara, Jävligt gott, Make it last, Trendstefan, Emsloo, Mokkasin, Babes in Boyland, Towerp, Minimockspetra, Drömma, Poppyloveyou, Lalinda, Strenghielm, Hemmafixbloggen, Teknifix, Hormoner & Hemorrojder, Studioelwa, Hemmahoskikan, Dnilva, Vegokäk, Alittlebitgreener, Ekotipset, Avfallsfri, Fair living, Plånbokssmart, Dearlizette, Sandras matkrypin, Grönt varje dag, Lanclin, Lite längre, Blomster & Bakverk, Northbound Journeys, Whatdecoratesmyday, Ekoliv, Annacate, Bonjourvintage, Plåthuset, Volang, Cashew Kitchen, Nevnarien, Annas kemtvätt, Retrash by Maud, Det hållbara livet, Andebark, Bli klimatsmart, Pysselbolaget, Mrs Mighetto, Think Organic, Creadomi, Bulletjournal på svenska, Staljohanna, En Emilia, Hållbarprofil, Medveten inredning och  Majawarodell.

Å ena sidan beskriver debattörerna sig som en del av det dumma svenska folket som inte förstår att ta klimatfrågan på allvar, och därför måste ha en starkt ledare, som kör över alla dumma svenskar. Å andra sidan beskriver de sig som den grupp som  minsann vet vad som behöver göras för att rädda mänskligheten från klimatkatastrofen. Trots att de själva varje vecka når 2 miljoner människor, har de dock inte förmågan att väcka en tillräckligt stark opinion som tar klimathotet på allvar utan behöver hjälp av en stark ledare, en diktator som inte bryr sig om folkets mening.

Tyvärr, så duggar nu förslagen om klimatdiktatur och klimatdiktatorer allt tätare. Det är förklarligt eftersom det idag verkligen finns stora hot mot mänsklighetens överlevnad. Och en högre medeltemperatur är endast ett av dessa hot och kanske inte ens det allvarligaste.

Det största hotet mot mänskligheten är att vi i allt snabbare takt gör av med jordens resurser i form av råvaror, oersättliga miljöer, djurarter och växter samt inte minst energikällor.

Klimat på jorden har alltid varierat. Jordens medeltemperatur har både varit lägre och mycket högre än idag under den tid människan har funnits. Det har även tidigare hänt att medeltemperaturen har ökat väldigt snabbt med ett par grader under ett sekel. Det som skiljer dagens klimatförändring är att den är skapat av människans utsläpp av växthusgaser. Något som vi människor också kan påverka genom att minska förbränningen av fossila bränslen. Konsekvenserna av klimatförändringar blir också mycket större i vår tid än tidigare för oss människor, därför att vi är många fler och att våra samhällen är väldigt sårbara.

Men att genomföra en förändring av vårt samhälle, som minskar utsläppen av växthusgaser är ingen enkel process, som någon stark man kan besluta om. Förbränningen av fossila bränslen är grunden för det kapitalistiska samhället och för att dess ekonomi ska fungera. Om vi minskar förbränningen av fossila bränslen så kommer detta att innebära stora omställningar och leda till krympande ekonomier inte växande. Nerväxt i stället för tillväxt betyder kris i en kapitalistisk värld,

De åtgärder som behövs, kan inte genomföras av en regering som har som sitt program att ge skattelättnader åt dem som redan har den högsta levnadsstandard samtidigt som man försämrar villkor för dem som har det sämst. Och detta är precis den uppgift som Stefan Löfven har åtagit sig, när han tillmötesgår Centerpartiets och Liberalernas krav för att han skulle kunna bildas regering.

LO-ekonomerna recenserar Löfvens regeringsförklaring så här:

“Trots att ökade klyftor beskrivs som en utmaning lyfter programmet fram ett stort antal förslag som kommer att öka inkomstskillnaderna och försvåra den långsiktiga finansieringen av välfärden.

Värnskatten avskaffas. Det kostar staten 6 miljarder per år och innebär en sänkt skatt med drygt 2 000 kronor i månaden för en individ med en månadslön på 100 000 kronor. Rut-avdraget tredubblas.

Skatten sänks för personer som har förmånen att få betalt via optioner. A-kasseersättningen sänks för långtidsarbetslösa. Miljöskatter höjs samtidigt som inkomstskatter för höginkomsttagare sänks. I praktiken ska låg- och medelinkomsttagare få betala för höginkomsttagarnas skattesänkningar.”

LO: Sveriges problem riskerar nu att fördjupas

Att tro att en regeringschef, som ger frikort till de rikaste och lägger bördorna på de fattig, ska kunna göra något åt klimatförändring är naturligtvis helt orimligt. Om vi ska kunna göra något mot de stora hot mot hela mänskligheten som idag finns, där klimatförändringen bara är ett av dessa, så krävs en solidarisk politik.

Kampen mot de stora hoten mot mänskligheten är en del av klasskampen – en demokratiska och solidarisk kamp.

Bekämpa diktaturkramarna!

Foste Hjälte

You May Also Like