Australien: Motståndare till hårdare tag mot Kina kallas ”råttor och flugor”

Sedan det avslöjats att en senator i Laborpartiet tagit emot 1 670 dollar av ett kinesiskt företag har vad som liknar allmän häxjakt inletts mot alla politiker, representanter för näringslivet eller organisationer, som motsätter sig kraven på hårdare tag mot Kina. Runt om i medierna slungas anklagelser om att Australien hotas av en femte kolonn, som låtit sig köpas av kineserna, eller som på grund av sin kinesiska bakgrund har kopplingar till ”främmande makt”.

Den 29 augusti anklagade statliga tv-bolaget ABC Kina för att ha hackat sig in i både försvarsorgan och ett bolag för handel och investeringar. Offensiven fortsattes av den ledande finanstidningen Australian Financial Review, som den 2 september publicerade inte mindre än 11 artiklar om Kinas hot mot australiska intressen.

I en av artiklarna uppgav att den australiska underrättelsetjänsten inte litar på den konservative premiärministern Malcolm Turnbull på grund av hans tidigare affärskontakter i Kina. I en artikel i tidningen The Australian konstaterades dystert att det nu finns en miljon med kinesisk bakgrund som är bosatta i Australien och att det finns 140 000 kinesiska studenter i landet. Utrikesredaktören på Sydney Morning Herald betecknade ”politiker som låtit sig luras av Kinas omfamning” som ”råttor” och ”omedvetna språkrör för kinesiska intressen” som ”flugor”. Och attacken var lika rå mot kinesisk-australiska vänskapsorganisationer och kinesiska studentföreningar.

Mediakampanjen kommer i ett läge av ständigt ökade spänningar mellan USA och Kina och där Australien hamnat i kläm. Antingen följa partnerskapet med USA eller sitt beroende av goda ekonomiska relationer med Kina.

Källa: World Socialist Website

You May Also Like