Nu blir det förhöjd säkerhet i och kring Årbygatans Förskola i Eskilstuna. Personalen på förskolan har vittnat om en otrygg miljö kring skolgården. Det rapporterar SVT Sörmland nu i veckan.
Beslutet har tagits efter att obehöriga ska ha tagit sin in på förskolans område. De nya säkerhetsåtgärderna handlar bland annat om ett centraliserat larm, ökad närvaro av väktare samt ett nytt högre staket runt skolgården.
– Säkerheten på förskolan kommer att förstärkas med ett nytt centraliserat larm, där man kan slå igång alla larm samtidigt. Vi håller även på att byta ut grindar som inte är tillräckligt säkra och göra det svårare för obehöriga att ta sig in på skolgården, berättar Karin Strömbom Landquist, avdelningschef på Eskilstuna Kommun för SVT Sörmland.
Personalen på Årbygatans Förskola har vittnat om en otrygg arbetsmiljö kring skolgården.
Karin Strömbom Landquist medger att ett högre staket eller stängsel inte hindrar den som ändå verkligen vill ta sig in på skolgården, men det kommer i alla fall att bli svårare.
Tråkig utveckling i Årby
Så sent som i tisdags kväll nu i veckan skedde ytterligare en skottlossning i området – för vilken gång i ordningen är svårt att säga (se tidigare artikel). Efter varje skottlossning tenderar Polisen att ha en ”tillfälligt” hög närvaro i området. Men så fort Polisen lämnar området tycks oroligheterna sätta igång igen.
Dyster stadsdel
Utvecklingen i området är för övrigt ganska dyster just nu. I Årby Centrum har Coop-butiken nyligen lagt ner verksamheten (se tidigare artikel). De nerklottrade jalusierna för fönstren vittnar om det som tidigare var en levande butik för Årbyborna. Dålig lönsamhet uppgavs vara anledningen till Coops nerläggning, men det är ingen hemlighet att butiken vid flera tillfällen hade problem med hotfulla och störande ungdomsgäng.
På andra sidan sitter skyltarna fortfarande kvar ovanför det som tidigare var Vårdcentralen Årby – men även den har fått stänga ner. Där handlar det dock om helt andra orsaker (se tidigare artikel).
En stadsdel i förfall?
I en stadsdel med hög arbetslöshet och kriminalitet, och där näringsidkare väljer att flytta ifrån området, skapar detta naturligtvis en hopplöshet hos många Årbybor. Det kan kännas som att samhället sviker.
Framtidsplaner för stadsdelen
Men det finns faktiskt planer för stadsdelen. I våras togs det första spadtaget för byggprojektet Årby Norra. Flera byggaktörer kommer att vara med och utveckla ett nytt, tryggare och en mer sammanhållen stadsdel – så beskriver i alla fall politikerna på Eskilstuna Kommun projektet.
Så här är det tänkt att en del av projektet Årby Norra ska se ut. (Foto: FL Bygg)
Stadsdelen Årby ingår i kommunens utbyggnadsstrategi där så kallad stadsläkning är en del av stadsutvecklingen. Stadsläkning är ett långsiktigt projekt som syftar till att skapa en bättre sammanhållen stad, och samtidigt höja livskvaliteten i ett antal utpekade stadsdelar, där Årby är en av dem. Det sker bland annat genom att bygga nya bostäder.
”Vi ska knäcka segregationen”
– Vi ska knäcka segregationen och inte ha några utsatta stadsdelar i Eskilstuna. En pusselbit av många för att nå dit är utveckling och förändring. Investeringar och jobb. Investeringar i välfärd och bostäder ger nödvändiga injektioner till vårt arbete med att åter göra Årby tryggt, modernt och en plats där många vill bo. Det tar tid, men vi har börjat, säger Jimmy Jansson (S), Kommunstyrelsens ordförande.
Gamla fastigheter rustas samtidigt upp
Flera byggaktörer kommer att vara med och utveckla det nya bostadsområdet Årby Norra, och först ut är nya bostadshus som uppförs precis intill Årby Förskola. I projektet Årby Norra ingår också ett arbete med att samtidigt rusta upp de gamla fastigheterna i området.
Så här kan stadsdelen Årby eventuellt komma att se ut inom en inte allt för avlägsen framtid – i alla fall om Kommunen får som den vill. I projektet Årby Norra finns på sikt bland annat planer på ett 70 meter högt höghus. (Foto: Eskilstuna Kommun samt Tyréns, KOD Arkitekter, Okidoki Arkitekter, Arkitektstudio Haga och White Arkitekter)
Läs också: