Under helgen har flera av kommunens medarbetare och Polisen funnits på Mötesplats Årby… (Foto: Eskilstuna Kommun)

Årbybor i Eskilstuna vill se en högre polisnärvaro samt kameraövervakning i sitt bostadsområde

Mötesplatsen i stadsdelen Årby i Eskilstuna hade under helgen extraöppet – både lördag och söndag. Detta efter fredagens skottlossning i området. (se tidigare artikel)

En skottlossning som renderade i att två personer skottskadades – en kvinna och ett litet barn som var ute på en lekplats. Naturligtvis var dessa två personer inte måltavlan för själva skottlossningen, men detta verkar inte vara något som de kriminella gängen längre bryr sig om.

Under helgen har flera av kommunens medarbetare och Polisen funnits på Mötesplats Årby, och man har också varit synlig ute i området.

Otrygghet och ilska

– En paus med samtal, fika och lek tillsammans med oss har gjort skillnad för invånarna, berättar medarbetarna på mötesplatsen.

– Det är många barn, ungdomar och vuxna som under helgen har sökt kontakt med oss för att prata. Vi är personer som invånarna känner sedan tidigare, från skolan, mötesplatsen eller fritidsgården. De vi möter, de pratar om sitt Årby, ett bostadsområde som inte bara är en brottsplats, utan också en fin plats att leva på. De visar ett stort engagemang för sitt område och har många tankar om vad som behöver göras och förändras, samtidigt som de berättar om sin känsla av otrygghet och ilska över brottsligheten, berättar medarbetarna på Mötesplats Årby.

”Det här är terror”

Maria Chergui är gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna och själv Årbybo:

– Det här är terror, säger hon.

– Varje dag går människor runt och är oroliga och rädda, och tänker hoppas det inte händer något idag. Polisen måste ha förstärkning varje dag, och det måste vara långsiktigt, säger Maria Chergui (V) i en kommentar till SVT Sörmland.

Vill ha kameraövervakning

Kommunen har sedan några år tillbaka stärkt sin närvaro i stadsdelen Årby i Eskilstuna genom mötesplatsen. Där finns öppna förskolan, bibliotek, Jobbcentrum, fritidsgård, familjecentral med mera, och de har också ett nära samarbete med förskola och skola. Efter fredagens händelse har flera Årbybor uttryckt en önskan om högre polisnärvaro i området, men också möjlighet till att sätta upp övervakningskameror. De flesta Årbybor tycks vara överens om att detta inte kan få fortsätta.

Mötesplats Årby kommer att ha öppet som vanligt nu under veckan. Förskolor och skolor välkomnar alla elever tillbaka till skolan idag måndag. Årbygatans och Prästängens förskolor hälsar sina barn välkomna imorgon tisdag, då de har stängt för planeringsdag idag måndag.

You May Also Like