Foto: Hozny Salah / Pixabay.

Andi Olluri om Västs strypning av finansieringen av FN:s flyktingbistånd till Gaza

Andi Olluri:

Låt mig först och främst börja med att konstatera det allra mest självklara: frågan om vårt bistånd till Gaza är inget mer än en distraktion från det som verkligen spelar roll. Nämligen, att Israel och dess terrorsponsorer i Väst inte har minsta rätt att avfyra en enda kula i de områden de ockuperar och terroriserar.

Om de sedan förser sina offer med omåttliga summor bistånd eller bara brödsmulor är fullständigt irrelevant. Jag förstår att detta är en mycket exotisk, kanske otänkbar, tanke bland utbildade västerlänningar, men om vi pratar ryskt bistånd till Ukraina och dess flyktingar (som varit omfattande) samtidigt som de attackerar landet är det däremot helt plötsligt en annan femma.

Vad som nu skett är att flera västländer helt slutat skicka bistånd till FN:s biståndsorgan för Palestina, UNRWA. Detta stöd var mikroskopiskt jämfört med de tiotals miljarder dollar i form av vapen och ekonomiskt stöd Väst, inklusive Sverige, varje år skickat till ockupanten Israel till att börja med.

Detta är ett vanligt fenomen. Ta exempelvis Jemen, som vi sedan 2015 attackerat och ockuperat, stulit olja ifrån, samt dödat åtminstone en halv miljon jemeniter. Om man jämför västerländskt bistånd till Jemen, har dess vapenförsäljning till angriparna (Saudiarabien, FAE och så vidare) varit värd i genomsnitt 55 gånger mer. Lärdomarna vi drar från detta är att våld och terrorism faktiskt fungerar och lönar sig, och att vi i den Fria världen uppskattar dessa metoder ganska mycket.1

Passande nog, ströp vi finansieringen dagen efter att ICJ kommit fram till att Sydafrikas åtal mot Israel, om att de genomför folkmord i Gaza, är plausibelt och därför nu övergått till en formell utredning med ett kommande domslut om något enstaka år. Vi måste helt enkelt lära dem en läxa de sent ska glömma.

Anledningen som förts ut bland IDF och västerländska politiker och deras tanklöst upprepande papegojor i Fri press till upphävandet av bistånd, är att några arbetare inom UNRWA antingen stött eller varit medlemmar i Hamas. Inga bevis över huvud taget har presenterats, men regenterna är redan mycket väl medvetna om att sådant inte behövs för att sina anklagelser ska rapporteras som “nyheter”.

Vi ställer frågan: kan detta möjligen vara den ärliga orsaken till att vi stryper finansiering, att några få UNRWA-medlemmar hyllat eller deltagit i terrorism? Att detta ens kan meritera en sekund av eftertanke, för att inte tala om rapporteras i alla tidningar som seriöst, utan att vi faller på marken med händerna för magen av hysteriskt skratt och hån, säger en hel del om vår kultur.

Väst har skickat minimum 200 miljarder dollar i form av vapen till koalitionen som mördat åtminstone en halv miljon människor i Jemen sedan 2015, tiotals miljarder dollar i form av vapen till den kanske mest förtryckande terrorstaten i världen, Egypten (där diktator Al-Sisi mördat åtminstone 30 000 civila och där statliga massmord och tortyr är vardag), liksom till Filippinernas två senaste presidenter som dödat några tiotusentals civila bönder, fullt militärt stöd i och med att Turkiet gång på gång attackerat och massakrerat civila i norra Syrien, och, såklart, entusiastiskt och ovillkorligt diplomatiskt och militärt stöd till Israels etniska rensning i Gaza.

Vi drar alltså slutsatsen att det är en logisk omöjlighet för en västerländsk ledare att vara emot Hamas, UNRWA, Iran, Ryssland och en lång rad andra fiender vi beordrats till att hata eftersom de gör sig skyldiga till terrorism och aggression. Orsaken är alltså någon annan.

Faktum är att detta är en del av en noggrant orkestrerad kampanj att förinta UNRWA, eftersom de haft mage att dokumentera västerländskt finansierade israeliska brott och samtidigt förhindra hjälplösa i Gaza från att svälta ihjäl. Därför kunde israelisk media rapportera om ett internt dokument från Biden-administrationen, som visade att USA och dess allierade maffiastater försöker stänga ned UNRWA, eftersom de inte följer order och därför “måste det stängas ned”. Förresten beskrev dokumenten att USA skickar bistånd till arabiska stater beroende av huruvida de är villiga att ta emot de tvångsförflyttade palestinierna eller inte, att “försäkra” att de “öppnar sina gränser” för de som flyr etnisk rensning. Jag utmanar läsaren till att hitta detta refererat till någonstans i svensk mainstreammedia.[2]

Liknande sak skedde för över två år sedan, då Saudiarabien och dess västerländska terrorsponsorer lyckades eliminera FN:s enda granskande myndighet av krigsbrotten under anfallskriget mot Jemen.[3]

Följderna av UNRWA:s avfinansiering beskrevs tydligt av ledande internationella talesmän, som antingen ignorerats eller passivt avfärdats här hemma. FN:s särskilda rapportör för rätten till mat, Michael Fakhri, förklarade att “detta är kollektiv bestraffning mot +2.2 miljoner palestinier. Svält var det som förestod. Nu är svält oundvikligt”.

Detta kommer samtidigt som i stort sett alla palestinier svälter, “äter rutten mat, bombade djur, djurfoder för att försöka överleva”. Médicins Sans Frontières förklarade att “den humanitära krisen i Gaza nått katastrofala nivåer, och alla begränsningar av finansiering kommer resultera i mer död och lidande”, och “humanitära organisationer kämpar redan med att försöka få ut ens en bråkdel av det bistånd som behövs” – nämligen färre än 100 lastbilar av de minimum 500 som behövs varje dag.[4]

Dessa uttalanden har antingen ignorerats, eller avfärdats passivt i svensk press. “Inget bistånd till terror”, “det går hursomhelst inte att moraliskt eller praktiskt rättfärdiga att biståndspengar går till en organisation där anställda direkt tagit del [inga bevis] i ett terrorattentat” (SvD).[5]

Det är sannerligen en klar illustration av västerländsk “kultur”.

Andi Olluri

  1. Middle East Monitor , 7 juli 2021; Paul Cochrane, Middle East Eye, 13 november 2018. Om Sverige och andra europeiska länders illegala finansiella stöd till ockupationen, se DBIO, “European Financial Institutions’ Continued Complicity in the Illegal Israeli Settlement Enterprise”, dec. 2023.
  2. Israel Hayom, Ariel Kahana 29 nov. 2023.
  3. France24, “UN votes to shut down war crimes probe in Yemen, in stinging defeat för rights group”, 8 okt. 2021.
  4. Libertarian Institute, Kyle Anzalone, 29 jan. 2024.
  5. SvD, Mattias Svensson, 30 jan. 2024.

You May Also Like