Fotografen, konstnären och regissören Elisabeth Ohlson är död

Elisabeth Ohlson, född 1961, började sin fotografiska karriär som pressfotograf på Skara Tidning 1980. Senare sadlade hon om och började arbeta som konstfotograf.

Mest uppmärksammad blev hon 1998 med sin bildsvit “Ecce Homo” (Se människan). En bildsvit på 12 bilder där hon tolkar Jesus i olika HBTQ-sammanhang.

Man kan, milt uttryckt, säga att det tog hus i helvete. … Läs mer “Fotografen, konstnären och regissören Elisabeth Ohlson är död”

Read more

Ja visst gör det ont när knoppar brister – Varför skulle våren annars tveka

Några makrobilder som har det gemensamt att de är tagna på våren då knoppar börjar brista.

Alla bilder är tagna under april månad med undantag av en som är tagen redan i mars och en som är tagen i början maj.

När man fotograferar med makroobjektiv på riktigt nära avstånd får man korta skärpedjup, kanske bara några millimeter.… Läs mer “Ja visst gör det ont när knoppar brister – Varför skulle våren annars tveka”

Read more

Konst – Eller bara konstigt

Om man som fotograf vill experimentera genom att lägga ihop två (eller flera bilder) till en bild finns det olika knep och trix.

På den tiden man fotade med (svartvit) film kunden man lägga ihop två bilder till en när man kopierade. Man placerade två negativ i förstoringsapparaten så fick man en dubbelbild på fotopappret. Eller så exponerade … Läs mer “Konst – Eller bara konstigt”

Read more

Ett enkelt tips för att få bättre bilder

De flesta står upp när de fotograferar. Det innebär att alla bilder tas från samma höjd över marken, cirka 1,60-1,70 meter.

Ofta funkar det bra. Men ibland, till exempel när man fotar småbarn, hundar och katter, kan det vara en bra idé att sänka kameran så att man tar bilderna i barnets höjd. Eller att man lägger sig … Läs mer “Ett enkelt tips för att få bättre bilder”

Read more

Vi har den stora världen – Och så har vi den lilla världen som kan vara minst lika storslagen

Våren närmar sig med stormsteg. Fåglarna börjar kvittra sina hoppfulla vårsånger, skatorna reparerar sina bon och krokusen har tittat upp ur rabatten.

Då kan det vara dags att visa lite blandade bilder från den lilla världen som snart kommer att visa upp sig igen när det börjar grönska i naturen. Den värld vi har runtom oss, men som … Läs mer “Vi har den stora världen – Och så har vi den lilla världen som kan vara minst lika storslagen”

Read more

Paparazzifotografer – Och andra hyenor

Ni har säkert stött på begreppet “paparazzifotograf”. Det är fotografer som smygfotograferar kändisar. Det kan vara skådespelare, kungligheter, politiker och andra mer eller mindre (o)intressanta personer som fångas på bild, helst i “chockerande” situationer.

Prinsessan som solar topless och som paparazzifotografen fångar på bild smygande i ett buskage eller med superlångt teleobjektiv är ett bra/dåligt exempel på vad … Läs mer “Paparazzifotografer – Och andra hyenor”

Read more

Ibland får man problem av att veta för mycket – När det är “fel” Bengt Berg.

Jag hittade en bok på Röda Korsets loppis för ett några år sedan. En mycket elegant bok. Läderomslag färgat i mörkgrönt, guld och kopparfärg med vackert fantasifullt mönster i relief. Även kanten på sidorna är mönstrade i guld- och kopparfärg.

Några sidor i boken är tryckta på tjockt papper så att både bild och bokstäver blir reliefer.

Boken … Läs mer “Ibland får man problem av att veta för mycket – När det är “fel” Bengt Berg.”

Read more

Naturens egna konstverk

Förra året köpte min son några blomsterlökar som vi planterade i min trädgård. Bland annat ett par lökar av Trädlilja, som är en kanadensisk hybrid.

Liljeväxter (Lilium) finns i ungefär 100 olika arter spridda över den norra tempererade zonen och söderut till tropikerna i Sydostasien.

I Sverige finns inga arter naturligt. Men tre arter förekommer förvildade. Det är … Läs mer “Naturens egna konstverk”

Read more

Jag räknar endast de lyckliga timmarna

Jag var en sväng till Tidö slott under lördagen (18/4). Där fick jag syn på ett gammalt solur i slottsparken.

Nyfiken som jag är så tog jag en noga titt på alla finesser och detaljer.

Den vackert utsirade “urtavlan” av kopparplåt (?) med romerska siffror och en kompassros som visar väderstrecken.

Soluret står på en betongsockel cirka en … Läs mer “Jag räknar endast de lyckliga timmarna”

Read more

Årstider

I ett par tidigare inlägg har jag fångat motiv med snabba rörelser och hur man kan “stanna tiden” genom att fotografera med korta exponeringstider. Och hur man efteråt kan studera vad som hände i just den tusendelen av en sekund.

Jag har också visat bilder av den “lilla världen” som man fångar med makroobjektivet, där man upptäcker saker … Läs mer “Årstider”

Read more

Konst? Eller bara konstigt?

Nu har jag skrivit och visat bilder om både korta exponeringstider och om makrobilder.

Nu ska jag ge mig på att visa fotografiska konstbilder. Det har i konstkretsar setts med lite misstänksamhet på den fotografiska bilden. Den har inte riktigt accepterats som riktig konst.

Genom historien har den fotografiska bilden främst förknippats med dokumentation. Det har varit krigs- … Läs mer “Konst? Eller bara konstigt?”

Read more

De små detaljerna som ögat nästan inte ser

I ett tidigare inlägg skrev jag om kameran och hur fantastiskt det är att “stoppa tiden” genom att fotografera på extremt korta exponeringstider.

Minst lika fantastiskt är det att sätta makroobjektiv på kameran och krypa ner i den “lilla” välden. Att upptäcka det som är så smått att vi nästan inte ser det med ögat.

Med makroobjektiv menas … Läs mer “De små detaljerna som ögat nästan inte ser”

Read more

När man stoppar tiden

Ett par av mina intressen är att skriva och att fotografera. Lyckas jag kombinera dessa båda intressen är lyckan gjord.

Kameran är ett fantastiskt verktyg för att skapa bilder. Minnesbilder för familjealbumet, dokumentärbilder, naturbilder, konstnärliga bilder med mera.

Dessutom är kameran demokratisk. Vi som inte har kontroll över handen och hjärnan för att skapa bilder genom att teckna … Läs mer “När man stoppar tiden”

Read more

Ulf Rehnholm. Eskilstunas fotografiska trollkarl får oss att se sånt som inte finns

Lördag 15 februari var det vernissage på Eskilstuna Konstmuseum. Det var Ulf Rehnholm som visar sina experimentbilder STEREO. I programbladet kan man läsa:

“Bilderna i utställningen STEREO gör ingen skillnad på sken och verklighet, utan lämnar det åt dig som betraktare att avgöra vad som är sanning. Det viktigaste är din upplevelse av bilden och vad den säger … Läs mer “Ulf Rehnholm. Eskilstunas fotografiska trollkarl får oss att se sånt som inte finns”

Read more

Dimma

Jag har alltid tyckt att dimma är spännande, mystiskt, gåtfullt, vackert och rogivande. Landskap i dimma ger en overklig och drömlik känsla. Hav och dimma likaså. Älvorna dansar i på ängarna i morgondimman.

Ofta används dimma för att skapa dramatik i filmer. Filmer som Dimmornas bro, Dimmornas kaj och De dimhöljda bergens gorillor. Humpry Bogart räddar … Läs mer “Dimma”

Read more

Vinterbadare

Mina tidigare inlägg har oftast handlat om allvarliga saker.

Det har varit Spanska sjukan, statarsamhället, nazismen och koncentrationsläger, orättvisor och ökande klyftor mellan fattiga och rika, Bondeförbundets rasistiska och antisemitiska förflutna, eländet med spelberoende och så vidare

För att bryta “mönstret” ska jag bjuda på en kavalkad av vinterbadande fåglar. Det är änder och strömstarar vid Skjulstaforsen i … Läs mer “Vinterbadare”

Read more