Här gäller det att stå stadigt så att man inte tappar fotfästet. Foto: Rolf Waltersson.

Vinterbadare

Mina tidigare inlägg har oftast handlat om allvarliga saker.

Det har varit Spanska sjukan, statarsamhället, nazismen och koncentrationsläger, orättvisor och ökande klyftor mellan fattiga och rika, Bondeförbundets rasistiska och antisemitiska förflutna, eländet med spelberoende och så vidare

För att bryta “mönstret” ska jag bjuda på en kavalkad av vinterbadande fåglar. Det är änder och strömstarar vid Skjulstaforsen i Eskilstuna.

Strömstararna flyttar ju hit norrifrån när deras matskafferier fryser till på de nordligare breddgraderna. Strömstaren har blivit specialist på att dyka ner i forsande vatten där den söker insekter och insektslarver på botten.

Änderna vid Skjulstaforsen har lärt sig att “klättra” på de hala stenarna. De sticker ner huvudet under ytan där de tydligen hittar något ätbart, annars skulle de nog inte bete sig så.

Märkligt att de kan hålla sig kvar i den strida strömmen. Men ibland tappar de fotfästen och gör en baklänges kullerbytta.

För att få till det “suddiga” vattnet som ger en känsla av rörelse kräves en lång exponeringstid. Lång exponeringstid betyder i det här fallet någon eller några sekunder, vilket kräver att man använder stativ. Då får man den rätta vattenrörelsen. Problemet är att fåglarna rör sig så att de också blir suddiga. Det gäller att hitta en “lagom” exponering där man får “suddigt” vatten, samtidigt som fåglarna blir något så när skarpa i bild. Detta är svårast när det gäller strömstararna, för när de står stilla gör de ofta snabba “knixiga” rörelser som om de niger.

Har man inte alltför höga anspråk på underhållning är detta gratisnöje att rekommendera.

Text & foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like