Genom att fotografera snabba rörelser på extremt korta exponeringstider kan man “frysa” en händelse. Nova ryter som Baloo i Djungelboken. Baloo ser vettskrämd ut. Foto: Rolf Waltersson.

När man stoppar tiden

Ett par av mina intressen är att skriva och att fotografera. Lyckas jag kombinera dessa båda intressen är lyckan gjord.

Kameran är ett fantastiskt verktyg för att skapa bilder. Minnesbilder för familjealbumet, dokumentärbilder, naturbilder, konstnärliga bilder med mera.

Dessutom är kameran demokratisk. Vi som inte har kontroll över handen och hjärnan för att skapa bilder genom att teckna och måla kan i alla fall skapa bilder med hjälp av en kamera.

Naturligtvis krävs det både en viss kunskap om hur kameran fungerar samt ett något så när gott “bildseende” för att få till intressanta fotografiska bilder.

En av finesserna med kameran är att man kan stoppa tiden. Genom att fotografera snabba rörelser på extremt korta exponeringstider kan man “frysa” en händelse. Man fotograferar sådant som går så fort att ögat inte hinner registrera vad som sker.

Därefter kan man betrakta vad som hände i just den tusendels sekunden då man tog bilden.

Bilderna jag nu visar nedan har jag tagit på fåglar. Snabba fåglar i dramatiska revirstrider och hisnande snabba uppvisningar.

Det är sothönsens revirstrider där de hoppar upp från vattnet och försöker sätta klorna i brötet på rivalen.

Det är skäggdoppingarna som har som taktik att låsa varandras näbbar.

Tärnorna gör snabba kast och rörelser i luften. Jag vet inte om det bara är lek och dans, eller någon slags revirstrid.

Skrattmåsarna är påstridiga och ettriga. Dels “bråkar” de med varandra. Dels är de ofta i strid med andra fåglar. De kan göra hastiga och upprepade störtdykningar mot andra fåglar.

Samtliga fågelbilder är tagna vid Ekeby våtmarksområde här i Eskilstuna.

De andra bilderna är på min hund Nova. En Golden retriever-tik. De flesta bilderna är när hon leker med en av sina bästa kompisar Baloo, en belgisk vallhund.

Nova träffade Baloo när Baloo bara var 8-10 veckor gammal. Nova var den första hund som Baloo träffade efter att han skiljts från sin flock. Man kan säga att Baloo blev väldigt förtjust i Nova och följde henne i vått och torrt. Nova blev som en reservmamma. Det var alltid Nova som förde befälet när de busade och lekte. Blev Baloo för framfusig så fräste Nova ifrån. Samma sak när Baloo försökte ta Novas pinne. Ett morrande och en ilsken blick, Baloo backade trots att han med tiden växte ifatt och blev större än Nova.

Det kunde gå väldigt livat till när de båda hundarna härjade runt. Även om vissa bilder kan se våldsamma och dramatiska ut för den som inte är hundkännare, så är det bara på lek.

Det är kullerbyttor, krumsprång och konstiga miner. Sånt som man aldrig hann se när leken pågick.

Men när kameran “fryser” rörelsen på någon tusendels sekund kan man se de dråpliga situationerna.

Jag har en kort bildtext till bilderna som beskriver vad som händer.

Text & Foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like