Tre liljeblommor på spegel. Foto: Rolf Waltersson.

Naturens egna konstverk

Förra året köpte min son några blomsterlökar som vi planterade i min trädgård. Bland annat ett par lökar av Trädlilja, som är en kanadensisk hybrid.

Liljeväxter (Lilium) finns i ungefär 100 olika arter spridda över den norra tempererade zonen och söderut till tropikerna i Sydostasien.

I Sverige finns inga arter naturligt. Men tre arter förekommer förvildade. Det är brandlilja, tigerlilja och krollilja.

Lökarna är fleråriga. De är tåliga och klarar av kylan på våra breddgrader. Första året kan de bli ungefär en meter höga. Därefter ett par meter, eller drygt det.

Nu har mina kanadensiska trädliljor blivit ungefär en meter höga. Den ena har nu åtta utslagna blommor samt tre knoppar. Alltså blir det 11 ståtliga blommor som vardera har en diameter på upp mot 15 centimeter.

De doftar gott. En mild sötaktig lite kryddaktig doft, som dock inte tycks dra till sig några insekter. Dock ser jag några myror springa omkring. Kanske de dras till det ljusa sekret som sipprar fram, nästan som kåda från blommorna.

Bladen och blommorna är tjocka och kraftiga, nästan läderartade.

Min avsikt var att ta bilder “på plats”. Men mina onda höfter protesterade. En ful garagevägg var dessutom ingen rolig inramning. Jag tog helt sonika en sekatör och knipsade av stjälken, som var hård, ja nästan vedartad.

Placerade min lilja i en vas och ställde på ett bord i trädgården. På så vis kunde jag sitta bekvämt och fota samtidigt som jag kunde välja sol eller skugga, motljus eller medljus. Himmel som bakgrund eller en häck i mörk skugga som bakgrund.

När jag blivit riktigt varm i kläderna hämtade jag spegeln från toaletten. Lade spegeln på bordet. Knipsade av några liljeblommor som jag placerade på spegeln.

Om det blir fint är en smaksak. Kanske lite “krystat” och överdrivet. Men man vet inte i förväg. Man måste prova sig fram.

En svårighet är att återge färgerna rätt. Olika kameror återger färger på olika sätt. I skugga under soliga dagar blir färgerna lite “kalla”. I sol varierar färgerna beroende på tiden på dagen. Vid solnedgång blir färgerna “varmare”. Man kan också påverka färgåtergivningen genom att ändra inställningen av kamerans “vitbalans”. Det finns autoläge. Men också inställningar för sol, skugga, mulet, lysrör, glödlampa och blixtljus.

Dessutom varierar färgerna från dataskärm till dataskärm. Den som är riktigt noga färgkalibrerar sin skärm med jämna mellanrum.

Jag vill påstå att ingen av bilderna återger färgerna på mina vackra liljeblommor så som mitt öga uppfattar dem. Den röda färgen ser lite för “kall” ut. I verkligheten har de en varmare rödbrun färgton.

Vissa saker räcker att man bara beskådar, och förundras över naturens egna konstverk. Att försöka återge på bild kan vara att fördärva denna upplevelse.

Men för den som inte har några liljor inom synhåll, kan en avfotograferad lilja vara bättre än ingen lilja alls.

Rolf Waltersson

You May Also Like