Fossilfritt räcker inte!

Annika Rullgård:

Så var det dags för ytterligare ett internationellt klimatmöte. Denna gång med 70000 deltagare, ett närmast ofattbart stort antal som har samlats i Dubai. Tänk er att samtidigt finns fler än vad som bor i Falun på en och samma tillställning. I massmedia trängs rubrikerna om detta möte. Huvudfrågorna sägs ska vara översyn av ländernas klimatarbete, … Läs mer “Fossilfritt räcker inte!”

Read more

1/4 – Eve Ottenberg: Climate Collapse or Nuclear Winter, Take Your Pick!

Den US-amerikanska författarinnan Eve Ottenberg skildrar i Counterpunch USA:s desperata jakt efter fossilt bränsle i spåren av Rysslands krig i Ukraina. Hon skriver “Lita inte på Biden”, som nu desperat uppvakta Venezuela för få köpa landets olja:

“Åh, glöm bara våra sanktioner som dödade över 40 000 av era medborgare, ignorera det misslyckade mordförsöket på din president, bry … Läs mer “1/4 – Eve Ottenberg: Climate Collapse or Nuclear Winter, Take Your Pick!”

Read more

Konsekvenserna av brist på billig energi – Fossilbubblan är på väg att brista

Värden är på väg mot en energikris – och den kan en aldrig så stor och snabb utbyggnad av vind- och solenergi förhindra. Under de senaste 150 åren har vi människor levt i en fossilbubbla, eller rättar sagt i en ekonomi med ständigt ökad tillväxt, tack vare ökad förbränning av fossilt kol*, fossilolja* och fossilgas* … Läs mer “Konsekvenserna av brist på billig energi – Fossilbubblan är på väg att brista”

Read more

Högt spel om priset på oljan – del 4

“Fracking” har varit viktig för USA som nation även om företagen inte gått med vinst. Regeringen har hävdat att landet har uppnått oljeoberoende. Den inhemska utvinningen av fossilolja har nästan nått samma nivå som USA:s oljekonsumtion. Landet har dock fortsatt att importera stora kvantiteter av den dyrare brentoljan – olja med ursprung i Europa eller Västasien – samtidigt … Läs mer “Högt spel om priset på oljan – del 4”

Read more

Högt spel om priset på oljan – del 3

Från 2010 till 2018 fördubblades oljeutvinningen i USA tack vare “fracking”. Landets behov av import minskade och pressade ner priset världsmarknadspriset. Den ökade strömmen av skifferoljan bidrog till att världsmarknadspriset för olja var 30 till 40 procent lägre efter 2014 än åren dessförinnan då priset var över 100 dollar fatet.

De senaste åren har konflikten mellan världens största … Läs mer “Högt spel om priset på oljan – del 3”

Read more

Högt spel om priset på oljan – del 2

I nästan hundra år har USA:s utrikespolitik präglats av en stark vilja att kontrollera oljehandeln i världen. De senaste månadernas oljeprisfall på grund av coronakrisen gynnar USA, världens största oljekonsument, men hotar samtidigt att knäcka de företag som utvinner mer än hälften av USA:s fossilolja.

Priset för WTI-oljan ligger nu långt under kostnaderna för att utvinna denna olja … Läs mer “Högt spel om priset på oljan – del 2”

Read more

Högt spel om priset på oljan – del 1

USA:s ökade oljeutvinning genom “fracking” har inte varit lönsam men minskat landets oljeimport. Samtidigt har den skapat en strid om prissättning på oljan. De två största oljeexportörerna Saudiarabien och Ryssland utkämpar en hård strid om priset på olja med USA, världens största oljekonsument.

Den 20 april kraschade priset på WTI-oljan, den fossilolja som produceras främst i USA. De … Läs mer “Högt spel om priset på oljan – del 1”

Read more

“Pengar luktar inte”, sägs det. Jag vill påstå att pengar kan lukta väldigt illa

En ny rapport från Naturskyddsföreningen visar hur svenska pensionsfonder satsat pensionsspararnas pengar i stora internationella fossilföretag. Både Första, Andra, Tredje och Fjärde pensionsfonderna har köpt in sig för 16,4 miljarder kronor i 89 av världens 200 största fossilbolag.

Det handlar om utvinning av kol, olja och fossilgas i bland annat länder som Sydafrika och Kazakstan.

Det vittnas om … Läs mer ““Pengar luktar inte”, sägs det. Jag vill påstå att pengar kan lukta väldigt illa”

Read more

Forskningen som gav oss antibiotikan

Det är från mitten av 1800-talet som en modern vetenskaplig forskning växte fram inom kemi, fysik och medicin, allt fler nya upptäcker och uppfinningar görs, Allt fler människor fick möjlighet att ägna sig åt forskning och genomför studier och som ledde till nya upptäcker som i sin tur gjorde det möjligt med nya behandlingsmetoder och produktion av nya … Läs mer “Forskningen som gav oss antibiotikan”

Read more

Johan Ehrenberg angriper kritiker av tillväxtsamhället

Energi och klimat 1

Överdriven optimism om vindkraftens framgångar och möjligheten att ersätta de fossila bränslena kännetecknar ETC:s ägare Johan Ehrenberg. I en ledare i sin tidning angriper han dessutom dem som ifrågasätter tillväxtsamhället. Den så kallade miljövänstern har inte förstått att ökad ekonomisk tillväxt är bra om den sker med hjälp av vindkraft och solenergi, enligt Ehrenberg.… Läs mer “Johan Ehrenberg angriper kritiker av tillväxtsamhället”

Read more