Foto: Rolf Waltersson.

“Allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt”

Finns det något mer irriterande än dessa ständiga reklamavbrott i de “reklamfinansierade” kanalerna på TV?

Dessutom är det samma reklam som återkommer gång på gång. Det ena mer infantil än det andra. Dessutom handlar reklamen ytterst sällan om (tråki?) saklig och relevant produktinformation om de varor och tjänster man gör reklam för.

Snarare är det “upplevelser” man säljer. Den fantastiska “upplevelse” man får när man blir lycklig ägare till bilmärke X, hårchampo Y, spelar på casinospel Z, och så vidare.

Just nu är det reklam för energidrycken Red Bull som går som en löpeld i reklamkanalerna – “Red Bull ger dig viiingar”.

Jag har också noterat hur ofta man ser ungdomar gå omkring med en burk energidryck i näven som de smuttar på – ungefär som bebisar som måste ha en napp i munnen som tröst.

I samma veva lyssnar jag på programmet Plånboken på Sveriges radio, P1. I slutet pratar man just om dessa så kallade energidrycker som “ger dig viiingar”. Man blir pigg som en mört och får oanade krafter. Ungefär som när Karl-Alfred äter spenat och Bamse sin dunderhonung.

Och man intervjuade en del ungdomar och frågar varför och hur mycket de dricker av dessa energidrycker. Energidrycker som i stort sett är vanlig läsk, men som har en hög tillsats av koffein och taurin. Det varierar, men i snitt innehåller en burk energidryck lika mycket koffein som tre koppar kaffe. Det är åldersgräns på 15 år för att få köpa. Barn och gravida avrådes från att dricka.

Taurin är en vanlig aminosyra som bland annat finns i rött kött. Taurin har fått namn efter det latinska namnet på tjur (taurus). Därför finns en myt om att man blir stark som en tjur om man holkar i sig dessa energidrycker.

Det spekulera bland experter om det kan vara farligt. Jag ska inte gå in på detta. Egentligen är väl allt farligt om det går till överdrift. Det finns också delade meningar om dessa energidrycker har någon uppiggande effekt.

En del menar att det mest är så kallade plaseboeffekter, inbillade effekter. Att man vill tro att man blir piggare, därför känner man sig piggare. Andra påstår att de bli piggare.

Jag undrar mest vad som får så många (ungdomar) att köpa dessa dyra droppar läskedryck med tillsats av koffein och ibland även taurin.

I snitt kostar energiburkarna runt 20 kronor. Men det finns både billigare och dyrare Den Red Bull jag köpte för att testa kostade 23,95 om jag minns rätt. Med sina 250 ml blir det ett literpris på 96 kronor för min Red Bull.

En student man intervjuade i Plånboken berättade att han drack ungefär tre burkar per dag. En burk för att orka med tentorna. En för att orka med gymmet. Och en för att orka spela dataspel på nätterna med kompisarna. Det blir en kostnad på 60-70 kronor för en “fattig student” att hålla sig vaken dygnet runt.

En annan student köpte energidrycker för 300 kronor i veckan. Det blir 1 200 kronor per månad.

En tredje konstaterade kallt – “Det är ju bara vanlig läskedryck och egentligen ganska onödigt att lägga ut så mycket pengar på. Men….”

Ska man moralisera över det här fenomenet med energidrycker kan man fråga sig om det inte vore både sundare och billigare att äta en nyttig och varierad kost — och att sova på nätterna för att orka studera på dagarna.

Men det är väl så med reklamen, vi lockas i fällan. Eller som Ulf Peder Olrog sjöng i schlagern 1948 då många fabrikörer efter kriget försökte lura på kunderna surrogatmat:

Allting går att sälja med mördande reklam – Kom och köp konserverad gröt”.

PS. Ett tips till trötta studenter. Ta med en termos med kaffe till tentan. Jag köpte även i studiesyfte en energidryck med det “passande” namnet Monster och följande text (dikt) på burken:

Tear into a can of Monster
Energy, the meanest energy
drink on the planet.

Athletes, musicians, anarchists,
students, road warriors, metal
heads, greeks, hipsters and
bikers do in- you will too.

Unleash the Beast!

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like