Kongressledamöter i USA i hård kritik mot Israel

I USA går nu de demokratiska kongressledamöterna Alexandria Octavio-Cortéz (New York) och Bernie Sanders (Vermont) till hårda angrepp mot president Bidens hantering av situationen i Palestina-Israel.

Båda fördömer Hamas raketbeskjutningar men menar att den totala frånvaron av reellt avståndstagande mot den Israeliska statens långt värre våldsutövning är skandalös.

Kongressledamöterna Ayanna Pressley, (Massachusets), Ilhan Omar (Minnesota) och Rachida Tlaib (Michigan) har också deklarerat sitt stöd för palestinierna. Tillsammans brukar denna grupp unga kvinnliga progressiva ledamöter kallas “The Squad”. Nu fördömer dom Israels agerande som terrorism.

Bernie Sanders pekar på att den nu pågående konflikten inte började med palestinska raketbeskjutningar utan med besluten att vräka palestinska familjer i Östra Jerusalem och överlämna byggnaderna till judiska bosättare. Sanders påpekande att dessa vräkningar var det senaste uttrycket för en lång process av ekonomisk krigföring där palestinierna berövas områden och egendom. Östra Jerusalem var en gång planerat som Palestinsk huvudstad i en tvåstatslösning. En tanke som definitivt avfördes från dagordningen i den senaste uppgörelsen mellan Trump och Netanyahu. (Enligt Trump skulle Palestinierna kunna få ett område “öster om Östra Jerusalem”).

Vi har, enligt Sanders, sett decennier av politiska och ekonomiska attacker riktade mot palestinierna och en ständig ökad diskriminering av arabiska medborgare i Israel.

Och Sanders slår fast att Netanyahu under mer än ett decennium odlat en allt mer intolerant och auktoritär variant av rasistisk nationalism. Han har till och med tagit med högerextremister som Itamar Ben Gvir i regeringen. Rasistiska mobbar som attackerar araber på gatorna är nu politiskt representerade i Knesset. (Knesset är det israeliska parlamentet).

Denna utveckling återfinns idag på många håll i världen menar Bernie Sanders. I Europa, i Asien och också i själva USA som fick uppleva fyra år med Trumpregimen.

USA pumpar årligen in 4 miljarder dollar till Israel och upprätthåller dess militära kapacitet.

Det räcker nu menar Sander och avslutar sitt pressmeddelande med “Palestinian Lives Matters!”

Peter Widén

You May Also Like