A Rebel I Came – The Story of Éire Óg Live at the Brazen Head

1997 släppte bandet Eire Og sitt första album Live At The Brazen Head. Den skivan har blivit legendarisk och är en av de viktigaste när det gäller modern irländsk rebellmusik. Nu har det kommit en dokumentär som berättar om bandet och vilket inflytande skivan haft.

Under 90-talet kom det en ny generation som förde den irländska kampen vidare, det var en generation som behövde något nytt, något de själva kunde identifiera sig med. Många tyckte att den irländska rebellmusiken hade tappat stinget. Eire Og kom därför precis i rätt tid med ett nytt och tuffare sound. Många puritaner såg givetvis ner på det men det här var musik skapad av ungdomar för ungdomar med en ny sorts energi.

I dokumentären medverkar flera musiker som får berätta om sin syn på Eire Og och Live At Brazen Head. Bland annat Damian Dempsey, Terry ”Cruncher” O’Neil, medlemmar från Shebeen och Glasnevin med flera. Dessutom berättar Gary Og och Paddy Campbell om hur bandet bildades och hur åren i Eire Og var.

Flera av de medverkande vittnar om att Eire Og var något helt annorlunda mot de tidigare banden. De hade ett punkigare sound utan att vara punk samt att de tog in marschtrummor i musiken. Damian Dempsey tycker att det var som när han hörde The Pogues för första gången. Tidigare hade band som The Wolfe Tones väckt ett politiskt intresse för många, men de yngre generationerna fick sin politik via Eire Og. Nu hade bandets musik dessutom tagit ett stort utrymme bland supportrar till fotbollslaget Celtic. I samband med matcherna spelades skivan konstant.

Eire Og har influerat mängder av nya band. Den australiensiska musikern Paddy McHugh berättar att det var på grund av Eire Og som han fick upp ögonen för mer irländsk musik. Han började själv att sjunga om sitt irländska arv, något han inte hade utforskat tidigare.

Dokumentären är gjord av Rebel On The Road Productions med en speltid på 52 minuter. Som dokumentär följer den ganska traditionella mönster, däremot är innehållet unikt. Det finns väldigt lite dokumenterat om den moderna irländska rebellmusiken. Har man det minsta intresse för den irländska frihetskampen eller irländsk musik finns det ingen anledning att inte se A Rebel I Came.

You May Also Like