Om valet på Irland

Ett minst sagt omtumlande resultat. Sinn Fein fick alltså flest röster och 24,53% av “förstahandsrösterna”.

Sinn Fein är alltså det vänsternationalistiska partiet som under många år var i allians med IRA (Irish Republican Army). Idag har man lämnat den väpnade kampen bakom sej.

Dock fick det borgerliga partiet Fianna Fail ett mandat mera p.g.a av valsystemet och på grund av att Sinn Fein märkligt nog inte hade ställt upp med tillräckligt många kandidater. På Irland röstar man med preferenser, första, andra, tredje alternativ och så vidare. Ganska så komplicerat. Men tanken är att man ska kunna ge röst också åt den kandidat man tycker är näst bäst och näst-näst bäst.

Sinn Fein ställde bara upp 42 kandidater i 39 valkretsar. Deras borgerliga motståndare ställde upp med det dubbla.

De två stora borgerliga partierna är Fine Gail och Fianna Fail. FG är mer höger än FF.

Splittringen mellan dom går tillbaka till inbördeskriget i början av 1920-talet. De hatar varandra traditionellt och har aldrig samregerat. Det finns grupper inom FF som hellre samarbetar med Sinn Fein än med Fine Gail . Men partiledningen säger nej.

Vad kan hända? Så här såg valresultatet ut i mandat:

  • Sinn Fein 37
  • FF 38
  • FG 35
  • Oberoende 21
  • De gröna 12
  • Labour 6
  • Soc. Dem. 6
  • SPBP 5

Sammanlagt 160 parlamentsmedlemmar.

SPBP är en vänsterallians där de tunga delarna är folk från vänsterorganisationen SWN och från CWI (den international som svenska Rättvisepartiet Socialisterna är med i). SPBP betyder Solidarity- People Before Profit. På svenska: Solidaritet – Folket Före Profiterna.

Som ni ser har FF och FG inte de nödvändiga 80 mandaten. Sinn Fein har nu börjat sondera möjligheten att bilda regering med partierna till vänster. Avgörande är hur det ser ut i gruppen “Independents”. Sinn Fein, de Gröna, Labour, Socialdemokraterna, och SPBP har tillsammans 66 mandat. Beroende på hur många till vänster det finns bland “Independents” så kan möjligen en “vänstermajoritet” formeras. Kan vi få en situation där Sinn Fein regerar i koalition med eller med stöd av andra vänstergrupper?

SPBP verkar inte ha stängt dörren, man har pläderat för en regering utan FF och FG och varnat Sinn Fein för att gå i koalition med borgarpartierna. Det bör betyda att man nu anser att Sinn Fein bör ta makten och vända FF och FG ryggen. Om nu Sinn Fein vänder sej till SPBP med flera så bör ju till exempel SPBP logiskt sett vara positiva.

Går detta så är det en ny situation där socialistiska krafter måste sätta så mycket press som möjligt på Sinn Fein. Ett möjligt alternativ är dock tyvärr att Sinn Fein går i koalition med Fianna Fail.

Press måste sättas på Sinn Fein så att detta inte sker.

I denna mörka tid måste varje tänkande och kännande socialist och vänsteranhängare välkomna denna kraftiga vänstersväng som valet på Irland betyder. Vi behövde detta. Sen får vi se vad som kan göras.

Peter Widén

You May Also Like