63 procent av kubanerna har tillgång till Internet

Cuba Central Team

Översättning: Zoltan Tiroler

Länge har motståndare till Kuba hävdat att myndigheterna hindrat tillgången till Internet. De nämner aldrig USA:s blockadpolitik, som bland annat inneburit att hinder lagts ut för Kubas IT-utveckling.

Men faktum är att, efter att Kuba och Venezuela lagt en fiberoptisk kabel mellan länderna och Kubas infrastruktur byggs ut, tillgången ökat explosionsartat. Trots USA. Redan vid slutet på 2019 hade nästan två tredjedelar av alla kubaner tillgång till nätet. Något som för övrigt också intygats av Sveriges ambassadör i Havanna. Kubas regering insåg tidigt vikten av IT och har satsat stora resurser, bland annat på två IT-högskolor. När tillgången begränsades till en dyr satellituppkoppling med mycket liten bandbredd, prioriterade Kuba offentliga inrättningar som skolor, sjukhus, forskningsinstitut, media och s.k. offentliga platser för uppkoppling. Numera kan man ha uppkoppling i hemmet.

Enligt Kubas regering hade 7,1 miljoner, eller 63 procent av alla kubaner, tillgång till Internet vid 2019 års slut, rapporterar OnCuba. Av de med Internet har 3,4 miljoner det på mobila enheter. Drygt en halv miljon hade tillgång till 4G, som lanserades så sent som i slutet på 2018. Fler än 6 miljoner mobiltelefonabonnemang och 1 500 offentliga WiFi-nätverk finns på ön. Kubas kommunikationsminister, Jorge Luis Perdomo, berättade detta i en rapport i slutet på februari 2020. Under 2020 ska också datasäkerheten förbättras, en TV-kanal digitaliseras och Internettillgången fortsätta att öka. Enligt OnCuba bekräftade Mayra Arevich, ordförande i det statliga telefonbolaget ETECSA, kubanernas missnöje med priset på Internet. Hon tillkännagav en investeringsplan för att sänka priserna.

Cuba Central Team 200313

Artikeln tidigare (21/1) publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like