16 och 17 november: Tribunal i Bryssel om USA:s blockad mot Kuba

Cubainformacion 231106 (redigerat ZT) – Artikeln, översatt av Zoltan Tiroler, har tidigare varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Den 16 och 17 november 2023 kommer en Internationell Tribunal mot Kubablockaden att hållas i Bryssel, en händelse som fortsätter traditionen med folkliga tribunaler mot krig, interventioner och allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Här kommer jurister och människorättsaktivister att diskutera USA:s blockad av Kuba. 300 personer är anmälda så här långt.

Enligt Alfred de Zayas, tidigare oberoende rapportör för FN:s råd för mänskliga rättigheter, “finns det inget mer universellt än förkastandet av USA:s blockad mot Kuba”, eftersom det internationella samfundet den 2 november, nästan enhälligt (187 röster mot USA:s och Israels), för 31:a gången krävde att Vita huset avskaffar den. Hela världens “juridiska åsikt”, säger denna expert, är att förkasta blockaden mot Kuba.

Under Peoples’ Summit (Folkens Toppmöte), som hölls i Bryssel parallellt med det officiella toppmötet EU- och de latinamerikanska länderna i CELAC 2023, antogs en resolution på initiativ av europeiska, latinamerikanska och amerikanska juridiska, sociala, fackliga och politiska organisationer. Mötet tog också initiativ till Brysseltribunalen.

Enligt uppmaningen från evenemanget syftar tribunalen till att fördöma den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad som Förenta staterna har infört mot ön i mer än sex decennier, en politik som beskrivs som olaglig och omänsklig. Syftet med tribunalen är att stärka rörelsen mot denna belägring i Europa och USA.

Vi är säkra på att denna aktion kommer att bidra till att fler röster höjs i försvaret av demokratiska rättigheter, suveränitet och folkets frihet”, betonas det i uppropet, som undertecknats av International Association of Democratic Lawyers, Vänstergruppen i Europaparlamentet, PIE och National Lawyers Guild of the United States. Det undertecknades också av Foro de Abogados y Abogadas de Izquierda-Red de Abogados Demócratas de España, National Conference of Lawyers of the United States, Movimiento de Solidaridad con Cuba en Europa, fackliga organisationer och föreningar för kubaner som bor på den gamla kontinenten.

Undertecknarna fördömde den extraterritoriella karaktären hos blockaden mot Kuba och införandet av ön på Washingtons ensidiga lista över länder som stöder terrorism, vilket ytterligare kränker internationell lag.

Cubainformacion 231106 (redigerat ZT)

Se acerca el Tribunal Internacional contra el Bloqueo a Cuba, que congregará a juristas y activistas de derechos humanos: 16 y 17 de noviembre en Bruselas.

Läs också:

Zoltan Tiroler: De svenska bankerna driver en egen utrikespolitik – på order från Washington

You May Also Like