Eskilstuna kommer att flagga oranget runt om i kommunen – bland annat på Rådhusbron…

Eskilstuna flaggar oranget – uppmärksammar mäns våld mot kvinnor

Den 25 november infaller Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Under samma vecka färgas Eskilstuna och hela världen orange – det för att manifestera mot våldet, och StoppCenter i Eskilstuna bjuder in till öppet hus under fredagen.

En vecka fri från våld är en återkommande aktivitetsvecka som sätter ljuset på arbete mot mäns våld mot kvinnor. Under veckan ordnar det lokala initiativet Time’s up olika aktiviteter, föreläsningar och utställningar som är tillgängliga för allmänheten i Eskilstuna. STIGA Sports Arena lyser med färgen orange. På Royal visas filmen “När mörkret faller”. På Teatern underhåller komikern och författaren Melody Farshin under rubriken “Mänskliga rättigheter – så långt lagret räcker”. StoppCenter bjuder in till öppet hus. I Konstverkstan på Eskilstuna Konstmuseum kan besökarna låta kreativiteten flöda under temat “Svartsjuka är inte romantiskt”. På Studiefrämjandets graffittivägg på Västeråsvägen skapas symbolen för Time’s up den 24 november. Under hela veckan finns en utställning i ett skyltfönster på Kungsgatan 10 och en utställning om Time’s up i Fristadssalen i Stadshuset.

Eskilstuna flaggar oranget.

Time’s up Eskilstuna

Allt ordnas av det lokala initiativet Time’s up Eskilstuna som Eskilstuna Kommun, ABF Sörmland, Kvinnojouren MOA, Polisen, Ungdomsjouren Fria och Eskilstuna Zontaklubb. står bakom. Komplett program presenteras på eskilstuna.se/timesup.

“Var uppmärksam!”

– Vi uppmanar alla att vara uppmärksamma på våld i nära relationer. Om du misstänker att det sker hos någon du känner, en granne eller någon annan i din närhet, kan du på ett respektfullt sätt fråga om personen till exempel känt sig rädd hemma någon gång, eller berätta att något du sett eller hört gjort dig orolig. Men du kan också agera genom att ta kontakt med Polisen eller Socialtjänsten. Du kan vara den som gjorde skillnad, säger Sofie Køster Tenser, kvinnofridsutvecklare på Eskilstuna Kommun.

Sofie Køster Tenser.

Bakgrund

Den 25 november är det Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, instiftad av FN år 1999. Under samma vecka som dagen infaller används färgen orange på olika sätt världen över i syfte att uppmärksamma våld mot kvinnor. I år infaller veckan den 20 till 26 november. I Eskilstuna uppmärksammas mäns våld mot kvinnor i det lokala initiativet Time’s up. Bakom initiativet står Eskilstuna Kommun, ABF Sörmland, Kvinnojouren MOA, Polisen, Ungdomsjouren Fria och Eskilstuna Zontaklubb. Från den 20 till 26 november hissas orangea flaggor runt om i Eskilstuna, och det ordnas föreläsningar, utställningar och aktiviteter som är tillgängliga för allmänheten. Programmet presenteras i sin helhet på eskilstuna.se/timesup.

Läs också:

Gymnasieskolan i Eskilstuna satsar på att utbilda för att förebygga våld

You May Also Like