Peter Hultqvist bjuder in USA till flygövningar och backar upp USA:s strategi för Arktis

President Trumps flygvapenminister Barbara Barrett sätter stort värde på att delta i övningarna då Sverige är en nära och viktig allierad till USA.

För drygt en månad sedan antog USA:s flygstridskrafter en ny strategi för Arktis. Kontinenten antas ha mycket stora fossila bränsledepåer under den numera snabbt smältande isen.

Vid ett möte med försvarsminister Peter Hultqvist på Arlanda framhåller Barbara Barrett att hon uppskattar Sveriges tillmötesgående.

– Vi har just infört en ny strategi, och jag är glad att få möjlighet att diskutera den här i Sverige, säger hon till Dagens Nyheter.

Hon berömmer också den experthjälp hon får från Sverige när det gäller att verka på de nordligaste breddgraderna.

Sedan flera år övar flygvapnen i Sverige, Norge och Finland i luftrummet över Nordkalotten. Nu vill regeringen att även USA deltar.

Peter Hultqvist är mycket nöjd med att USA är positiv till att delta och att det ska nu ska jobbas vidare med formerna för deltagandet.

Han sammanfattade mötet med en önskan om ett närmare samarbete med USA som rör den svenska militärens alla delar.

– Vi talade om situationen i Östersjöområdet och jag underströk vikten av att man från amerikansk sida finns representerad här i området. Och av att vi i olika sammanhang övar tillsammans på flyg-, marin- och armésidan.

Tommy Jansson

Länk:

You May Also Like