Bild från kommunal.se

Kommunal tar till stridsåtgärder

Erik Edlund:

Kommunals förhandlingar med Sveriges Kommuner och Landsting (SKR) och kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona har nått en punkt där de båda parterna inte kan enas. Därför kommer mer än 5000 av Kommunals medlemmar inom kommuner, regioner och Sobona-företag att gå ut i strejk 18 april kl. 07.00 om parterna inte hittat en lösning innan dess.

– En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men om inte SKR och Sobona väljer att hitta en lösning vid förhandlingsbordet har Kommunal inte något annat val än att agera, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

Några yrkesgrupper som berörs av varslet är bland andra kökspersonal, vaktmästare, lokalvårdare, badhuspersonal, steriltekniker, tvätteripersonal och transportörer på cirka 750 arbetsplatser.

Varslet innebär förutom strejken på flera utvalda arbetsplatser, även en nyanställningsblockad och ett stopp för övertid och mertid (en slags övertid för deltidsanställda).

Kommunal har i årets förhandlingar om landets största kollektivavtal bland annat krävt skriftlighetskrav vid lönesättningar. Det betyder att alla överenskommelser måste dokumenteras för att minska risken för missförstånd eller tvister i framtiden. De har även ställt krav på att alla löner ska betalas ut i tid.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Kommunal-ordföranden.

Kommunal har också ställt flera krav gällande arbetstiderna för personal inom räddningstjänsten och personal som jobbar med funktionshindrade inom LSS-verksamhet. Här har fackets förhandlare valt att lyfta beredskapsperspektivet, och att Sveriges NATO-medlemskap ställer nya krav på att svensk räddningstjänst ska fungera även i tider av kris eller krig.

– Vi har velat diskutera branschens förutsättningar med motparten för att stärka svensk beredskap i en orolig tid. I stället har de satt på sig skygglappar och vill inte se vilka långsiktiga lösningar som behövs för att trygga räddningstjänsten, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog.

Även Vårdförbundet har varslat om konflikt efter att de inte kunnat komma överens med motparten, SKR och Sobona, om löner och arbetsvillkor. Om varslet träder i kraft 25 april får ingen sjuksköterska i någon region jobba övertid.

Erik Edlund

You May Also Like