Zuckerbergs Facebook och CIA mot Kuba

Randy Alonso Falcón,
Cubadebate 230225
Una Meta falsa de Zuckerberg & CIA.
Översättning: Christine Vaple.
Artikeln har tidigare varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

*****

Mark Zuckerbergs pojkar var mycket aktiva mot Kuba 2022. Flera kubanska sidor censurerades av teamet i Palo Alto utan någon trovärdig förklaring.

En av de mest ökända stängningarna, i oktober 2022, var Facebooksidan för sajten Razones de Cuba. Sedan starten har denna sajt haft till uppgift att fördöma USAs terroristiska och subversiva verksamhet mot vårt land.

Andra sajter och personliga konton stängdes utan förvarning, förhandsbesked eller möjlighet att klaga. Bland dem fanns Raúl Capotes sida, chefredaktör för Granmas internationella redaktion, som CIA försökte rekrytera för några år sedan för sina antikubanska planer inom kultursektorn.

Ungefär samtidigt, den 24 oktober, markerade Twitter vissa kubanska medier som “knuten till den kubanska regeringen”, vilket censurerar och stigmatiserar landets offentliga medier. Några dagar senare stängdes flera konton som var kopplade till vår digitala portal, liksom de för tv-programmen Con Filo, Cuadrando la Caja och Chapeando.

Den 27 november, medan Kuba höll kommunalval hindrade Facebook Cubadebate från att publicera några inlägg på sin officiella sida. I meddelanden till redaktörerna informerade Facebook: “Ditt konto är nu begränsat. Ditt tillstånd att utföra denna åtgärd har tillfälligt blockerats”.

Fyra månader senare bekräftade vi att detta inte var någon “kortslutning” i Facebooks algoritmer, utan en planerad åtgärd för att begränsa mediernas, yrkespersoners och revolutionens anhängares närvaro på nätverken.

“Hot från motståndarna”

En rapport som just släppts av Meta, Facebooks moderbolag, med titeln Adversarial Threat Report. Fourth quarter 2022 informerar oss om “avlägsnandet av tre nätverk för samordnat falskt beteende (CIB) i Serbien, Kuba och Bolivia, som riktar sig till människor i dessa länder via olika internettjänster och som är knutna till regeringar eller politiska partier vid makten”.

Enligt den tekniska beskrivningeneliminerade vi en CIB-operation på Kuba som riktade sig till lokala målgrupper i landet och den kubanska diasporan utomlands. Vår utredning avslöjade kopplingar till den kubanska regeringen. Personerna bakom opererade på flera internettjänster, inklusive Facebook, Instagram, Telegram, Twitter, YouTube och Picta, ett kubanskt socialt nätverk, i ett försök att ge intryck av ett brett stöd för den kubanska regeringen”.

De påstår också attpersonerna bakom denna operation lade ut spanskspråkiga videor, ljudklipp, artiklar, foton och memes som kritiserade medlemmar av oppositionen och de som ifrågasatt regeringen, inklusive medlemmar av den kubanska diasporan i USA och på andra platser”.

I nedskärningen av den revolutionära närvaron på nätverken stängde Meta 363 Facebook-konton, 270 sidor, 229 grupper och 72 Instagram-konton i ett enda slag.

Enligt rapporten följde minst 650 000 konton en eller flera av dessa sidor, cirka 510 000 konton tillhörde en eller flera av dessa grupper och minst 8 000 konton följde ett eller flera av dessa Instagramkonton.

Cynism

Kungarna av manipulation och falskt tal om frihet agerar nu helt cyniskt domare över vad som sägs vara manipulativt och bör tas bort från nätverken. Boven agerar polis, “demokraten” agerar censor.

Facebooks samröre med Cambridge Analytics och andra företag i politisk manipulation av publiken i USA och Storbritannien under avgörande omständigheter, som presidentvalet i USA 2016 och Storbritanniens Brexit-omröstning, är offentlig, dokumenterad och ökänd.

Undersökningar av USA-journalister visade också att Facebook och andra sociala medier var med i maskopi för att elda på sociala uppror i olika delar av världen, bland annat på Kuba.

Händelserna på Kuba den 11 och 12 juli 2021, och andra senare, skapades och sporrades via sociala medier, särskilt Facebook, som fortfarande är det mest använda på Kuba. Dessa plattformar har varit ett viktigt verktyg för att organisera händelserna och för den snabbhet med vilken de lyckades sprida hat och skapa det klimat som triggade upploppen.

Delaktigheten av Facebook och andra Meta-medier, Google och Twitter tog sig inte bara uttryck i att man tillät den hatpropaganda som, i huvudsak från utlandet, översvämmade det kubanska digitala offentliga rummet under dessa dagar och fram till idag, utan också i en låt gå-attityd till den våg av regeringskritisk propaganda som producerades av användare utanför Kuba.

MintPress-News-journalisten Alan MacLeod, som infiltrerade en av de privata Facebook-grupperna bakom protesterna 2021, dokumenterade utländska medborgare i de förment lokala nätgrupperna som uppmanade till protesterna. Han visade att USA-medborgare ingrep “i Kubas inre angelägenheter, på en nivå som knappast är tänkbar i USA”.

Som Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez påpekade för några timmar sedan bör Meta förklara “sitt eget oäkta och partiska beteende att tillåta smutskastning, stigmatisering och hatkampanjer från Florida mot vårt land”, med hjälp av medier som skapats och finansierats av USAs regering för sina antikubanska kampanjer, välbetalda influencers och andra som övertygats eller lurats och en armé av botar och troll speciellt avsedda att göda detta klimat av splittring och uppmuntra till regeringsfientliga aktioner.

Och överallt underrättelsetjänsten

Sedan 2009 har olika utredningar och pressrapporter talat om Facebooks starka koppling till CIA och hur USAs spionarmé varit en viktig investerare i teknikföretagets snabba tillväxt. Enligt uppgift pumpade den in 40 miljoner dollar i det nya projektet.

Men även DHS, FBI och andra grenar av USAs underrättelsetjänst håller systematiska möten med Meta och andra nya teknikföretag för att tala om för dem vilka användare och vilka inlägg de ska ta bort, vilket The Intercept avslöjade för några månader sedan.

Sådana egennyttiga förbindelser har blivit allt tätare på senare år. Dussintals tjänstemän har flyttat över från underrättelsetjänsten till företag som driver digitala sociala medier och har nu ledande befattningar.

Mark Zuckerbergs företag, Meta, kryllar av före detta CIA- och FBI-agenter. Enligt journalisten Alan MacLeod, som i flera år har undersökt federala myndigheters infiltration av sociala medier, är minst 23 ledande anställda på Meta tidigare federala agenter.

Nio av dem arbetade för CIA innan de gick över till Facebook, sex arbetade för FBI och ytterligare åtta tillhandahåller för närvarande tjänster för FBI eller andra federala organ som DHS, NSA eller ATF. Flera av dem har ledande befattningar.

Framträdande bland dessa är Aaron Berman, Facebooks general manager för desinformationspolitik. Berman lämnade sitt jobb som senior analysmanager på CIA i juli 2019 för att bli senior manager för desinformationspolitik på Meta. När han talar om sitt jobb i en video som publicerats på Facebook förklarar han att han nu är chef för “teamet som skriver Facebooks regler” och bestämmer “vad som är acceptabelt och vad som inte är det”. Han och hans team bestämmer alltså i praktiken vilket innehåll plattformens 2,9 miljarder aktiva användare ser och inte ser.

McLeod konstaterar:

I politisk mening är förtroende, säkerhet och desinformation de känsligaste delarna av Metas verksamhet. Det är här som besluten fattas om vilket innehåll som är tillåtet, vad som kommer att främjas och vem eller vad som kommer att elimineras. Dessa beslut påverkar de nyheter och den information som miljarder människor runt om i världen ser varje dag. Därför har de som ansvarar för algoritmerna mycket större makt och inflytande över den offentliga sfären än till och med redaktörerna för de större medierna.”

I mer än 17 år innan han tog jobbet på Facebook arbetade Aaron med att skriva och övervaka underrättelseanalyser för presidenten och för att göra det möjligt för “höga US-amerikanska tjänstemän att fatta beslut om de mest kritiska nationella säkerhetsfrågorna”, som han uttrycker det på LinkedIn. På Twitter presenterar han sig som en före detta CIA-officer.

Vilka skrev rapporten?

Metas poliser för förment öppna nätverk är också personer från underrättelse- och militärvärlden, väl förtrogna med desinformations- och aggressionskampanjerna mot Kuba och andra länder.

Ben Nimmo, Metas chef för hotinformation och författare till rapporten, är en f.d. ledande specialist vid Atlantic Councils Forskningslaboratorium för digital kriminalteknik (DFRLab), en tankesmedja i Natos tjänst som främst finansieras av USAs regering.

Nimmo studerar påverkans- och desinformationsoperationer på nätet, med särskilt fokus på operationer på flera plattformar. Han är forskningschef vid Graphika och icke-resident senior fellow vid DFRLab. Han är en erfaren nyhetsjournalist och 2011–2014 tjänstgjorde han som presschef för Nato och flyttade året därpå till Institute for Statecraft, en brittisk regeringsfinansierad propagandaverksamhet som syftar till att sprida vilseledande information om fiender till den brittiska staten. Han talar flera språk, bland annat ryska och lettiska.

Den andra författaren till rapporten var Nathaniel Gleicher, Metas chef för cybersäkerhetspolitik sedan 2018, tidigare chef för cybersäkerhet vid National Security Council (NSC) och forskningsassistent vid Center for Strategic and International Studies.

Rent hyckleri

I ett försök att snygga till sin smutsiga image slår nu Meta mot andra. Man till och med förlöjligar sig själva genom att erkänna att man spenderat hela 100 dollar på “reklam i Facebook och Instagram” på det “farliga” nätverk som nystades upp på Kuba. Wow, en hel förmögenhet.

Metas årliga reklamintäkter är på flera miljoner dollar, en grundläggande del av deras business. Bara under ett kvartal 2021 ökade dessa intäkter med 50 procent. Från Kuba är all reklam omöjlig på grund av blockaden. Revolutionens motståndare spenderar däremot stora summor pengar på att köpa utrymme för att synliggöra sina antikubanska kampanjer.

Samtidigt som Meta försöker dra igång kampanjer om motståndarna (Kuba, Bolivia, Ryssland, Kina och andra) som “rör sig konstigt” i sociala medier för att göra politisk propaganda, tiger Meta om de enorma och sofistikerade operationer som USAs regering bedriver i det digitala rummet.

En artikel i Newsweek från maj 2021 säger det bättre än jag:

Den största undercoverstyrka som världen någonsin haft är den som Pentagon skapat det senaste decenniet. Omkring 60 000 personer tillhör nu denna hemliga armé, varav många arbetar under maskerade identiteter och i låg profil, allt som en del av ett brett program som kallas “signaturreducering”. Styrkan, som är mer än tio gånger så stor som CIAs hemliga delar, utför inhemska och utländska uppdrag, både i militära uniformer och under civil täckmantel, i verkligheten och på nätet, och gömmer sig ibland i privata företag och konsultfirmor, varav en del är välkända företag.

Den exempellösa förskjutningen har lett till att ett allt större antal soldater, civila och entreprenörer arbetar under falsk identitet, delvis som ett naturligt resultat av tillväxten av hemliga specialstyrkor, men också som ett avsiktligt svar på utmaningarna med att resa och verka i en alltmer transparent värld. Explosionen av Pentagons cyberkrigföring har dessutom lett till tusentals spioner som utför sitt dagliga arbete som olika påhittade personer, just den typ av skändliga operationer som USA fördömer när ryska och kinesiska spioner gör detsamma.

Sedan 2011 hade The Guardian varnat för denna enorma cyberstyrka, vars uppgift var att “i hemlighet manipulera sociala medier genom att använda falska konton för att påverka internetkonversationer och sprida proamerikansk propaganda”.

De före detta militärer och CIA-tjänstemän som Meta anställer verkar dock inte ha hittat några spår av sina tidigare kollegors arbete på Facebook-plattformen. Märkligt!

De kommer inte att stoppa oss

Försöket att tysta kubanska sidor, konton och grupper på Facebook är en del av Facebooks systematiska åtgärder, liksom på Twitter och andra sociala medier. Är det helt enkelt ett ideologiskt vinklat beslut av dessa medieimperier, eller är det resultatet av den växande samordningen med USA-regeringens politik?

Som The Intercepts artikel avslöjade “finns det en reglerad process för regeringstjänstemän att direkt flagga innehåll på Facebook eller Instagram och begära att det begränsas eller tas bort genom en särskild Facebook-portal som kräver ett e-postmeddelande från regeringen eller brottsbekämpande myndigheter för att få användas”. Var det så i det här fallet?

Hur som helst kommer Kuba och kubanska revolutionärer inte att ge upp kampen. Det finns värdefulla saker att försvara, och argument och övertygelser att föra fram, mitt i de stigande flodvågorna av lögner, halvsanningar och hat som sprids via sociala medier. Det var därför Cubadebate kom till för nästan 20 år sedan.

Kubas utrikesminister twittrade:

Trots försöken att censurera vår röst och göra sanningen osynlig kommer kubanerna att fortsätta att försvara vår revolution och dess socialistiska system för social rättvisa, även på den digitala arenan, trots trakasserier och destabiliseringsoperationer.”

Randy Alonso Falcón,
Cubadebate 230225 /cv
Kubansk journalist, generaldirektör för IDEAS Multimedios och webbportalen Cubadebate, webbplatsen Fidel Soldado de las Ideas och det kubanska tv-programmet Mesa Redonda.

Cuba: Una Meta falsa de Zuckerberg & CIA

Internetanvändningen på Kuba år 2023
De viktigaste detaljerna om hur internet används på Kuba i början av 2023:
Det fanns 7,97 miljoner internetanvändare på Kuba i början av 2023, och tillgången var 71,1 procent.
På Kuba fanns 6,69 miljoner användare på sociala medier i januari 2023, vilket motsvarade 59,7 procent av den totala befolkningen.
Totalt var 6,67 miljoner mobiltelefonanslutningar aktiva på Kuba i början av 2023, vilket motsvarade 59,5 procent av den totala befolkningen.

(Från rapporten We are Social 2023)

You May Also Like