Venezuelas president Nicolás Maduro föreslår samtal med USA

Resumen Latinoamericano 2020-01-20

Översättning Eva Björklund

I en exklusiv intervju med Washington Post som nu publicerats, föreslår Venezuelas president Nicolás Maduro samtal med USA, grundade på ömsesidig respekt, för att skapa ett nytt förhållningssätt med det nordamerikanska landet.

Om regeringarna respekterar varandra, så är inte USAs storlek avgörande, och om sanningsenliga samtal kan hållas med sanningsenligt informationsutbyte, kan vi säkert skapa ett nytt förhållningssätt, sa den venezolanske statschefen.

Trots USAs interventionistiska hållning och USAs godtyckliga försöka att tillsätta Juan Guaidó som ordförande i Venezuelas lagstiftande församling, anser Venezuelas lagenliga president att “ett respektfullt förhållande och samtal skulle vara till ömsesidig fördel. Ett konfrontativt förhållande förlorar båda på. Sådant är receptet.”

I detta avseende, föreslog Venezuelas statschef i intervjun med WP, att om president Donald Trump avskaffade sanktionerna mot Venezuela, skulle förbindelserna med den bolivarianska nationen återupprättas, och en guldgruva skapas för USAs oljebolag.

Den venezolanske statschefen refererade också till den venezolanska oppositionens misslyckade kuppförsök med konspirationen den 30 april, för att avsätta honom, som visade att de underskattat det suveräna venezolanska folkets uthålliga kamp.

En sak är det Nationella Venezolanska Samtalet, självständigt med de inhemska oppositionskrafterna, som behöver ha sin egen takt och dagordning och överenskommelser. En annan sak är det bilaterala förhållandet mellan USAs regering och president Donald Trump, och Venezuelas Bolivarianska regering, framhöll venezolanska statschefen.

President Maduro upprepade också, inför Washington Post, sitt löfte att genomföra parlamentsval i år.

Resumen Latinoamericano 2020-01-20

Översättning Eva Björklund

You May Also Like