Idel trista miner från presskonferensen med högerpresidenter, OAS´ generalsekreterare och den självutnämnde “interimspresidenten” Juan Guaidó (i talarstolen). Det USA-iscensatta spektaklet om “humanitär hjälp” blev en “katastrof”, enligt CNN:s reporter och analytiker Jorge Davila.

Venezuela – senaste nytt: Guaidós “humanitära aktion” en “katastrof” för kuppmakarna!

Artikelförfattare: Dick Emanuelsson, Tegucigalpa, Honduras.

Det som skulle bli slutet på regeringen Maduro blev ett fiasko för Trump-Guaido- Bolsonaro-Duque-Almagro-Marco Rubio – John Bolton – Eliott Abrams & de andra kuppmakarna. Men faran är inte över. Vad blir USA-imperialismens nästa steg?

Citattecknen i rubriken är inte mina utan en sammanfattning av CNN:s analytiker och kommentatorer i Houston och Buenos Aires, Jorge Davila respektive Pedro Brieger. CNN:s huvudredaktion i Atlanta, USA hade det svettigt i dag när mediet skulle analysera och värdera det som skulle bli “spiken i Maduros och Revolutionens kista”, som en venezuelansk Miamibaserad analytiker summerade perspektivet igår kväll i CNN av vad som skulle bli “Dagen D”, i dag den 23 februari.

Men i stället blev det Maduro som stod triumferande i Caracas på ett av dessa dagliga massmöten där han dansade salsa med fru Celia och gav budskapet till Trump; “Yankee go home – Venezuela respekterar man”! Maduro gav också den colombianska ambassadens personal 24 timmar på sig att packa sina resväskor och flyga till Bogota, ett resultat av Bogotas permanenta krigföring mot Caracas.

I staden Cucuta, 500 meter från gränsen till Venezuela stod en surmulen kvartett bestående av OAS´ generalsekreterare Luis Almagro, Colombias president Ivan Duque, Chiles president Sebastian Piñera och var och en av dessa tre gjorde så gott de kunde för att hålla uppe modet på den fjärde personen, Juan Guaidó. Almagro var kanske den mest nedstämde av de fyra och tittade knappt upp från pappret han läste upp det färdigskrivna talet inför världspressen som inte fick sitt “FOTO” att sätta på “1:an” eller tevekanalernas dramatiska påannonsering om det som skulle bli en “världshändelse”. Detta hade 99 procent av alla kommentatorer hävdat på fredagskvällen.

CNN:s kille i Puerto Rico, som hade lett direktsändningen under hela morgonen, gjorde vad han kunde när han kontaktade CNN:s medarbetare och kommentatorer i Buenos Aires och Houston om hur de värderade den USA-ledda aktionen som pågått i 48 timmar och hade accelererats i upphetsning där tittarna väntade på att de första bomberna skulle fällas. Men Jorge Davila, som är CNN:s reporter i Miami var uppriktigt ärlig och Frank när han sa: “Aktionen blev en katastrof” (desastre).

Pedro Brieger, i Buenos Aires fyllde på:

Det var en sorgsen stämning på presskonferensen. Jag vill också påstå att de väpnade styrkornas enhet inte alls har brutits, underströk Brieger och polemiserade mot Juan Guaidós uttalande på presskonferensen om att han nu har militärens stöd bakom sig som interimspresident.

Guaidó gjorde ett uttalande som handlar om samma argumentationstaktik som vi såg från händelserna i Nicaragua 2018. När oppositionen vägrade att rasera barrikaderna, fick de erfara hur den reguljära polisen och den frivilliga polisen, som har författningsgrund i Nicaragua, på en vecka raserade dessa barrikader och återinförde ett spänt lugn i landet. Men den statskuppsvänliga högeroppositionen hävdade att det vara “Ortegas paramilitärer” som i strid mot författningen sköt mot terroristerna vid “Dödens Barrikader”.

Det är samma taktik och språkbruk som Juan Guaidó nu kommer att använda sig när han kommenterar det organiserade beväpnade venezuelanska folket i den Bolivarianska Folkmilisen, den milis som finns på arbetsplatser och bostadsområden och som är garanten mot varje statskuppsförsök. Det är den kvalitativa skillnaden mellan militärkuppen i Chile den 11 september 1973 och Venezuela 2019. Guaidó vet att han är totalt betydelselös och slut i politiska termer om han och USA inte lyckas bryta upp den militära apparatens enhet och lojalitet med författningen och den valde presidenten som är Nicolas Maduro. Därför kommer Guiadó med all säkerhet att skylla fysiska konfrontationer på vad han kommer att döpa till “Maduros paramilitärer”, eller “kollektiv” som han kallade folkmilisen på presskonferensen.

Över 1,6 miljoner venezuelaner ingår i den Bolivarianska Folkmilisen som består av både kvinnor och män och från 18 år och uppåt
Men CNN:s kommentar menade, att det spelar ingen roll om 10-15 militärer eller nationalgardister eller några diplomater har hoppat av Maduro. “I Libyen var det många, men det har inte hänt i Venezuela”, sa Brieger och tillade helt korrekt, att “som analytiker måste vi vara korrekta”.

Brieger gjorde även en annan viktig reflektion: “Hur tolkar folk i allmänhet det faktum att Guiadó omger sig med personer som Marco Rubio (USA-kuban, republikansk kongressledamot och en av Trumps rådgivare i Latinamerikafrågor), Piñera och Duque?”

Vad Brieger syftade på var att Guaidó betraktas i Latinamerika som en allmän nickedocka, totalt kontrollerad av Trump och Latinamerikas högerpresidenter. Dessa ses med ett allt större ogillande av breda djupa folklager i respektive länder. Bara det faktum att det i Colombia har dött närmare fem tusen barn av hunger och törst i länet Guajira (där “USA-hjälpen” samlas) gör att talet om “humanitär hjälp till Venezuela” möter föraktfulla och ironiska kommentarer från människorna i respektive länder. Eller att Macris Argentina återigen är helt i händerna på Internationella Valutafonden och har sänkt argentinarnas levnadsstandard till tiden för Carlos Menem.

Och Brieger dräpte detta utbyte av kommentarer från två av CNN:s främsta analytiker av Latinamerika med orden: “El Chavismo visar sig solid och enad. Maduro vann strålkastarljuset!”

Och CNN flyttade över kameran till Caracas där Maduro ironiserade över att Juan Guaidó i Cucuta och på presskonferensen uppgav att han från och med i dag utlyser val som ska äga rum om en månad. Hur, med vem och vad “interimspresidenten” ska genomföra detta val återstår att se. Men Maduro verkade inte vara orolig och avslutade massmötet med budskapet, att från och med den 28 februari till 1 mars är det festdagar i Venezuela för då inleds den stora karnevalen!

Ytterligare provokationer

Förutom de två pansarvagnarna som i morse körde på en avspärrning och skadade två personer, skedde ytterligare en provokation senare under dagen. Det gäller två lastbilar med USA:s “nödhjälp” som tändes på. Det skedde på den colombianska sidan av gränsen. Men medierna försöker skylla på Venezuela och de väpnade styrkorna. Att de skulle avlossat tårgasgranater som antände lastbilarna. Men saken är den att dels finns inte FANB (armén) på den colombianska sidan, dels är tårgasgranaterna inte lättantändliga; de kan inte sätta eld på en lastbil.

Västvärldens “fredliga” hjältar.

Igår kväll attackerade fascister en av de bussar som körde artister till konserten för fred, på den venezolanska sidan. Bussen attackerades med stenar och vandaliserades. Inga personskador rapporteras och artisterna säger sig vara än mer beslutsamma att uppträda för fred. Myndigheterna säger att detta visar på högerns förakt för kultur.

Internationella Röda Korset har fördömt att individer på den Colombianska sidan gränsen, som inte har med organisationen att göra, använt sig av jackor med Röda Korsets emblem (i ett försök att ta sig in till Venezuela).

Tidigare har såväl Röda Korset som FN tagit avstånd från USA:s s.k. “hjälpsändningar”.

Venezuela bryter med Colombia

Venezuela tillkännagav idag att “tålamodet är slut” med Colombias regering som agerar uppmarschområde för attack på Venezuelas självständighet. Venezuela bryter de diplomatiska och politiska förbindelserna med grannlandet och har beordrat dess diplomatiska personal att lämna landet.

Dick Emanuelsson 190223, Telesur 190223  – Artikeln tidigare (23/2)tidigare publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida svensk-kubanska.se

CNN:s Pedro Brieger menar att el Chavismo står enad och stark och gick stärkt ut de senaste veckornas attacker mot Venezuela från USA och de latinamerikanska staterna som leds av högern.

You May Also Like