Foto: Pixabay.

Vem kom först. Hönan eller ägget – Nato eller Warszawapakten

Med anledning av att Vänsterpartiet nu vill ha en folkomröstning om Nato-anslutning var det en kort debatt på SVT2 29 april mellan Nooshi Dadgostar och liberalernas nya partiledare Johan Pehrson.

Argumentet för en folkomröstning är enligt V att processen hastas fram mer eller mindre i lönndom och att svenska folket bör få möjlighet att grundligt sätta sig in i vad som talar för och vad som talar mot Natoanslutning.

Ungefär som att vi hade folkomröstning angående medlemskap i EU 1994 där ja-sidan vann knappt med 52,3 procent mot 46,8 procent nej. Resten röstade blankt.

Därefter även folkomröstning om EMU, den europeiska monetära unionen, och införande av Euro som valuta 2003 där nejsidan vann med 56 procent mot 42 procent för ja, och resten röstade blankt.

Frågan om Natoanslutning är om möjligt ännu viktigare än EU och EMU. Därför är det inte helt orimligt att svenska folket ska få säga sitt, och i samband med en folkomröstningskampanj också få möjlighet att få grundliga kunskaper om vad Nato är och vad det innebär att vara medlem respektive att Sverige fortsätter sin alliansfria linje.

Att kunskaperna om Nato har sina brister avslöjades med all tydlighet i debatten mellan Nooshi Dadgostar och Johan Pehrson. I ett inlägga sa Johan Persson ordagrant:

“Nato kom till som ett svar på Warszawapakten”, och antydde därmed att hotet från Warszawapakten var anledningen till att Nato bildades.

Nu är ju sanningen den att Nato bildades 4 april 1949. Warszawapakten bildades 14 maj 1955. Oavsett vad man tycker om dessa militärpakter så måste det vara av viss betydelse att veta sanningen. Det mest troliga är att Warszawapakten bildades som ett svar på Nato eftersom Nato bildades först. Inte tvärtom eftersom Warszawapakten inte ens fanns när Nato bildades.

När inte ens en partiledare känner till detta enkla faktum, visar det att det finns brister i kunskaperna gällande Nato.

Innan muren i Berlin föll och sovjetimperiet rasade samman var ett av kraven från fredsrörelsen att både Nato och Warszawapakten skulle upplösas.

Warszawapakten upplöstes 1991, medan Nato lever vidare, utvidgas och växer sig allt starkare.

Hur många vet ens vad förkortningen Nato står för? Hur många vet vilka krig Nato deltagit i? Hur många vet att Nato använde utarmat uran när man bombade i Jugoslavien 1999?

Vet Johan Pehrson det när han inte ens vet om det var hönan eller ägget som kom först.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like