Foto: Martin Wilson

Världen Brinner blandar glädje med melankoli

Den 23 februari kommer Världen Brinner till Lokomotivet och spelar tillsammans med det amerikanska bandet The Casualties. Deras 2018 var fantastiskt med många spelningar. Dessutom släpptes deras första album “Slöseri av tid” som fått riktigt bra kritik.

Världen Brinner består av sångerskan Malin Sandberg, gitarristerna Anders Karlsson och Alle Mazzoni, basisten Tobbe Berglund och trummisen Pelle Hartwig. För tillfället är de i studion och spelar in en ny EP men jag hann få en pratstund med Malin.

Vi kan väl börja med att se tillbaka på 2018, det var ju ett superår för er

– Det har varit jätteroligt, dels spelade vi med Asta Kask under våren och vi hade ganska många spelningar under hösten. Sen har vår skiva fått så bra kritik också vilket känts fantastiskt. Tänk att det finns fler än vi som gillar det vi gör. Jag är själv väldigt nöjd med skivan, därför känns det lite nervöst nu när vi spelar in den nya EPn. Jag hoppas på att vi blir lika nöjda och att den kommer kännas minst lika bra som LPn.

Ja, den responsen som skivan har fått borde ju öppna en del dörrar för er?

– Jag hoppas det, det känns som att fler och fler känner till Världen Brinner nu efter skivan och de spelningar vi gjort hittills. Det enda vi vill är ju egentligen att komma ut och spela och det är inte alltid så lätt. Vi har verkligen satsat på det här bandet, därför vill jag inte säga att vi har haft tur, men det är lyckosamt att få ha spelat så mycket som vi gjort. Vi har jobbat hårt och nu är det kul att få utdelning av det.

Ni har precis som du sa spelat en del med Asta Kask, hur har det varit?

– Det har varit jätteroligt. Asta Kask är några av världens bästa människor så det är lite extra kul att just dom gillar vår musik. De är bra på att ge mindre etablerade band chansen att få spela. Dessutom är det viktigt för dem att kvinnor ska få ta plats på deras spelningar. Det tycker ju självklart jag också är viktigt. Själv var jag inte så inne på Asta Kask när jag var yngre men nu tycker jag att de är ett av Sveriges bästa band. Sen kommer det ju mycket folk när ett sådant stort band spelar och det är fint att vi fått chansen att vara en del av det.

Foto: Marcus Norin.

Hur ser du som kvinna på just det, får ni mindre utrymme?

– När jag bodde i Västerås var det väldigt ensamt att vara tjej och spela musik. När jag var yngre fick jag ofta höra att det inte var lika coolt med tjejsång och jag vågade inte ta lika mycket plats då. Nu när jag har flyttat till Stockholm tycker jag att det är jättekul, jag har lärt känna flera tjejer som spelar musik. Att kunna sitta vid ett bord och prata musik med bara tjejer är verkligen halleluja för mig.

Jag blir väldigt imponerad av de tjejer som är riktigt duktiga på sina instrument. Linnea i Västeråsbandet Tyrannex till exempel, hon kickar verkligen röv med de flesta snubbar på gitarr. Det är coolt.

Hur lyckas ni få till blandningen av melankoli och glädje i musiken?

– Jag, Alle och Anders lyssnade mycket på emopunk när vi var yngre så vi har nog en del influenser därifrån. Alles gitarrslingor är också åt det hållet. Men jag gillar melodier, det ska kunna gå att sjunga med till. Sen har jag växt upp med två föräldrar som lyssnat mycket på dansband, det har nog satt sina spår. När jag var yngre tänkte jag att jag måste sluta skriva så glada melodier, att jag måste sjunga coolare. Men nu när jag är äldre har jag släppt det där och spelar det jag tycker om och blir glad av.

Foto: Christer Tille.

Ni spelar här i Eskilstuna den 23 februari, vad förväntar ni er?

– Jag har aldrig spelat i Eskilstuna så vi får se hur det blir. Jag visste nog inte riktigt hur stora The Casualties var men nu har jag kollat upp bandet mer och det känns skitkul att få spela med dem. Folk borde ta chansen när de väl är här så jag hoppas på att det kommer mycket folk. Det vet man ju aldrig men vi kommer att ha kul hur som helst.

2018 var som sagt ett bra år för er, hur ser 2019 ut?

– Vi har en del spelningar bokade under våren och i mars ska vi släppa EPn som vi spelar in nu. Vi ska släppa minst en musikvideo till de låtarna också. I slutet av året är planen att vi ska spela in en ny fullängdare, så under sommaren kommer vi att skriva nya låtar. Förhoppningsvis spelar vi på någon festival. Än så länge har vi ett gig under sommaren vilket ger mycket tid för kreativitet.

Asta Kask om Världen Brinner

Vi gillar Världen Brinner! Bra låtar, bra liveband och bra personer. Vi har haft äran att dela scen, turnébuss och skratt vid ett flertalet tillfällen, samt lånat ut vår trummis Dadde till dem på deras förra LP. Vi ser fram emot att spela mer ihop, bland annat i Stockholm i vår.

You May Also Like