Dom Dummaste firar 40 år med biografi

Att försöka förklara vilken genre Dom Dummaste tillhör är snudd på omöjligt. De bildades 1979 av Rössel och Cleveman, och om det är snudd på omöjligt att beskriva musiken är det totalt omöjligt att på djupet försöka gräva sig in i de båda herrarnas hjärnor. Men i den här boken får man iallafall en viss inblick.

Inledningsvis får vi storyn om Dom Dummaste av de som har bäst koll, nämligen Martin Rössel och Lars Cleveman som bildade bandet. Deras debutkassett sägs vara starten för den svenska elektroniska rockmusiken. Humor och allvar har alltid varit något de blandat i en anarkistisk galenskap.

Utöver de båda bandmedlemmarna får bland annat Philemon Arthur, CM Von Hausswolf, Carl Johan De Geer och Julia Rössel ge sin syn på bandet. Den sistnämnda är för övrigt Martins dotter. Vinklarna är ofta intressanta vilket gör Dom Dummaste spännande även för någon som inte lyssnat på bandet. Vissa ämnen kanske återkommer lite väl ofta men det är ändå långt ifrån när Bono (U2) lägger ut sin trista talan om diverse band i diverse musikdokumentärer.

Jag har alltid varit ett fan av skivbolaget Sista Bussen, de släppte bland annat bandets debutkassett samt Julsingel-81 med klassikern Jesu Kristi 100 krig. Därför är det roligt att få läsa skivbolagets minnen av den tiden genom Magnus Holmström.

Den bästa beskrivningen av bandet ger Peter Sjöblom i sitt kapitel där han bland annat skriver:

“Jag har aldrig uppfattat Dom Dummaste som en del av någon rörelse, varken en faktisk eller efterhandskonstruerad sådan. Inte av punken, inte av postpunken, inte av det självupptagna avantgardet. Då och då har deras skivor visserligen lånat drag från den samtida estetiken.”

Den här biografin har iallafall väckt mitt intresse för bandet, kanske mer själva projektet Dom Dummaste än deras musik. Men det är ändå med stor inspiration som jag lyssnar på de två CD-skivorna som följer med i paketet där 44 av deras bästa låtar mellan 1980-2018 finns med. Bokens 132 sidor innehåller även mängder av bilder, info om skivorna och låttexter. Helt klart en skatt för de som har ett intresse i Dom Dummaste.

You May Also Like