Foto: Torben Ström / pixabay.

Österrikes gröna parti till salu!

Direkt efter det senaste valet i Österrike skrev eFOLKET så här om en möjlig regeringskoalition:

I Österrike diskuteras nu möjligheten av ett regeringssamarbete mellan det konservativa högerpartiet ÖVP och den andra vinnaren i valet; De Gröna. Sammanlagt har de 96 parlamentsplatser och därmed absolut majoritet.

Regeringskoalition mellan ÖVP och de Gröna har diskuterats tidigare, nämligen 2002. Det ledde då till svåra interna spänningar inom de Gröna och koalitionen blev inte av.

De Gröna har ju profilerat sej som motståndare till främlingsfientlighet och som förespråkare för feminism. En koalition skulle ställa de Gröna i en situation som skulle likna det svenska miljöpartiets katastrofala samregerande med socialdemokraterna fast mycket, mycket värre. Och hur skulle de ungdomar som till stor del utgör de som lagt sin röst för de Gröna reagera? Österrike har 16 år som rösträttsålder och de grönas framgång har beskrivits som en “Greta Thunberg-effekt”.

Det finns all anledning att återkomma till situationen i Österrike.

Och nu återkommer vi för det blev precis så här. De Grönas företrädare försvarar sej med att man får en regeringsförklaring som i stort släpper fram deras klimatpolitik. Och man försvara sej genom att man förhindrar en koalition med mellan ÖVP och det ännu mer högerextrema FPÖ. Det senare är ju samma argumentation som Socialdemokrater och Miljöpartister använder för att försvara sitt sommarbete med de extrema nyliberalerna i Centerpartiet och Liberalerna. Resultatet blir att dom får verkställa privatiseringspolitik och en skattepolitik i de rikas intresse. I Österrike får de Gröna ta ansvar för en extrem främlingsfientlig politik. Bland annat fängslande av personer som inte begått brott men som myndigheterna tror kan vara brottsbenägna. En lag helt utanför västerländska rättsprinciper och riktad mot flyktingar. Det blir också slöjförbud för flickor i skolan upp till 14 års ålder.

Och hur effektiv kamp mot klimatförändringarna kommer man att få igenom? Vi hyser stora tvivel.

Det är ett enormt svek mot de ungdomar som i Greta-effektens spår röstat på de Gröna. Det är ett enormt svek mot den utlandsfödda befolkningen i Österrike. Budskapet från de gröna till dem är ju att främlingsfientlighet är något man får ta om man ska få igenom klimatpolitiken. En spark i magen!

Det är ju tvärtom. Kampen mot klimatförändringarna måste kombineras med kamp mot främlingsfientlighet, med kamp för kvinnors rättigheter, kamp mot nyliberala attacker på arbetarnas rättigheter, kamp mot privatiseringar och kamp mot militarism.

Och våra motståndare förstår att detta hänger ihop. De konservativa blocken (i Sverige KD, SD och M) står på andra sidan barrikaden i alla dessa frågor, Ofta också assisterade av de nyliberala (i Sverige C och L) i flera av dessa frågor. Dock inte i frågan om kvinnors rättigheter. De konservativa och de nyliberals politik flyter dock ihop i många frågor. Se på liberalernas flyktingpolitik idag.

Därför är det så absurt när Löven och Lövin låter Annie Lööf och Sabuni diktera politiken.

Progressiva krafter får aldrig sätta sej i regeringssamarbete med representanter för kapitalistklassen. S och Mp gör det i Sverige idag. De Gröna sätter sej i regering med ett extremt högerparti. De kan få betala ett högt pris. De grönas medlemmar ska i helgen ta ställning till regeringssamarbetet. Vi hoppas innerligt på ett nej. Annars har de Gröna “sålt taska till räven” som ungdomarna säger nu för tiden.

Peter Widén

You May Also Like