EU-parlamentet. Foto: Chequeredink / Pixabay.

Vad har de svenska EU-parlamentarikerna gjort för miljön och klimatet? – Och vilka är generellt mest och minst aktiva?

Naturskyddsföreningen har gjort en omfattande granskning där man tittat på vad de svenska EU-parlamentarikerna gjort för miljö och klimatet under senaste mandatperioden. Dels hur de har röstat vid 88 voteringar i parlamentet som rör miljön och klimatet. Men också hur aktiva de varit i övrigt, till exempel inlägg i debatterna och ändringsförslag. Men också uttalanden i media.

Naturskyddsföreningen har därefter satt poäng, ”Bra miljöröst”, utifrån i hur aktiva och bra de varit utifrån Naturskyddsföreningen syn på vad som är bra för miljön och klimatet.

Resultatet visar att MP och V är de bästa partierna som delar på segern på prispallen när det gäller “Bra miljöröst”. Ett målfoto skulle ge MP en knapp seger med 97% mot V med 94%.

Bild från Naturskyddsföreningens rapport.

Kan lägga till att MP har tre mandat, Jakop Dalunde, Pär Holmberg och Alice Bah Kunke, som nu är MP:s förstanamn på listan inför kommande val till EU.

V har endast ett mandat, Malin Björk, som valt att ”hoppa av” efter många år i parlamentet. Nu står Jonas Sjöstedt som förstanamn på partiets lista. Om nuvarande opinionssiffror står sig i valet kan V få två mandat i EU-parlamentet.

I botten ligger inte oväntat SD där Johan Nissinen varit ”bra miljöröst” vid 5%. Strax över ligger Charlie Weimers, som nu är SD:s förstanamn på listan, med 7% och Peter Lundgren med 9%.

Peter Lundgren uteslöts från SD i mars 2022, men valde att sitta kvar i Europaparlamentet som partilös.

Går ni in på lästips ser ni hur de svenska EU-parlamentarikerna röstat i frågorna som rör miljö och klimat. Där kan ni också länka vidare för att läsa hela rapporten från Naturskyddsföreningen, “Draglok eller bromsklossar 2019-2024

Nyhetssajten Europaportalen har gjort en granskning “Sveriges mest och minst aktiva EU-politiker” (alltså vad gäller alla frågor, inte bara miljöfrågor) under senaste mandatperioden.

I den granskningen hamnar Karin Karlsbro (L) på första plats med 85 poäng, tätt följd av Malin Björk (V) och Evin Incir (S) som får 79 poäng vardera.

Bild från Europaportalen.

I botten på den listan hamnar Peter Lundgren (SD), numera politisk vilde, med 18 poäng.

I den här granskningen har man bara tagit med de 16 som suttit i EU-parlamentet hela mandatperioden.

Jag har inte borrat djupare i hur man gjort denna undersökning och poängsättning. Är ni nyfikna, gå in på lästips.

Vän av ordning kan naturligtvis invända med att såna här granskningar har sina begränsningar. Att de är ytliga. Att man mest tittar på “kvantitet” i stället för “kvalitet”. Men en liten fingervisning ger det i alla fall. Man får ett litet hum om vilka som tar sitt politiska uppdrag på allvar genom att vara aktiva, och vilka som tar det “lite lugnare” och nöjer sig med de väl tilltagna lönerna och arvodena man har som EU-parlamentariker.

Rolf Waltersson

Lästips:

Vad har EU-parlamentarikerna gjort för miljön? – Naturskyddsföreningen. 5 april 2024.

Sveriges mest och minst aktiva EU-politiker – Nyhetssajten Europaportalen. Bryssel 7 maj 2024

14 av de svenska 21 EU-parlamentarikerna vägrar redovisa hur de använder sina “kontorspengar” – eFOLKET. 17 april 2024

You May Also Like