Foto. MART PRODUCTION/pexels.

När man talar om trollen – Ännu en härva med svindleri av pensionspengar

Innan bläcket ens torkat på mitt inlägg i eFOLKET 20 mars om AMF som spekulerat bort 460 miljoner av pensionärernas pengar, dyker det upp ännu en härva som också handlar om eko-brott där flera miljoner försnillats i en bedrägerihärva med pensionsspararnas pengar.

Jag hörde det på radion, P1, om en pensionshärva i Region Västerbotten som likställs med Allra-målet, som jag också nämner i mitt inlägg.

Det handlar om ”fyra personer som är anhållna och frihetsberövade misstänkta för ekobrott kopplat till Region Västerbottens pensionspengar”.

Jag ska fatta mig kort. För mer information gå in på lästipsen. Den huvudmisstänkte är en tidigare tjänsteman vid Region Västerbotten som är misstänkt för grovt tagande av muta. Tjänstemannen hade i uppdrag att förvalta regionens pensionspengar. En portfölj som är värd över 5 miljarder kronor.

Vad tjänstemannen gjort, enligt åklagaren, är att ha anlitat ett fondbolag att förvalta dessa pengar. Genom fiffiga upplägg, olika avgifter och så kallade rabatter som har betalats ut till tjänstemannen har han svindlat till sig ett antal miljoner.

Till saken hör att tjänstemannen var god vän till ägaren av detta fondbolag. Nu är båda anhållna och anklagade för mottagande av muta respektive givande av muta. Även två andra personer är inblandade i denna svindlerihärva. Enligt uppgifter rör det sig om ”miljontals kronor”.

Det hela har gått till så att man använt sig av ”krypterade chattar” för att dölja transaktionerna. Vad ”krypterade chattar” är vet jag dock inte. Men uppenbarligen handlar det om kringelkrokar för att försvåra upptäckten av brottsligheten.

Att den här härvan avslöjats beror på att det är ett ”visselblåsarärende”, att någon som har kännedom om skumraskaffärerna har tipsat om det här fifflet.

Vad som gör det extra upprörande är att regionens revisorer tidigare har slagit larm, framfört kritik och varnat för att ”systemet”, politikerna, inte haft kontroll över hur dessa pensionspengar förvaltats.

Som om inte detta vore nog. Det rådgivningsföretag som Region Västerbotten anlitat kring kapitalförvaltningen av pensionspengar saknar tillstånd från Finansinspektionen. Något regionen inte kontrollerade vid upphandlingen. (se lästips)

Jag blir inte förvånad. Gång på gång avslöjas hur girigheten avslöjas med fingrarna i fel syltburk.

Ännu en gång finns det skäl att ställa frågan – Ska vi ha ett system där man spekulerar med pensionspengarna?

Om man i stället köpte Trisslotter för alla miljoner och miljarder skulle man i alla fall skapa en massa arbetstillfällen för att skrapa alla lotter.

Till sist. Ingen är ännu dömd i denna härva. Det hör till ovanligheterna att de som är anklagade för ekonomisk brottslighet blir dömda. Allra-härvan är ett av de få undantagen där det blivit fällande domar.

Lästips:

Fyra anhållna i region Västerbottens muthärva om pensioner – SVT Nyheter – Västerbotten. 20 mars 2024

Åklagaren: Anhållna tjänstemannen tog muta i miljonhärva – Sveriges Radio – P4 Västerbotten. 20 mars 2024

Rådgivningsföretaget saknade tillstånd – Region Västerbotten har sagt upp avtalet – SVT Nyheter 22 november 2023

Pensionshärva i Västerbotten likställs med Allramålet – Sveriges Radio – P4 Västerbotten. 4 december 2023

460 miljoner av pensionärernas pengar har gått upp i rök – eFOLKET. 20 mars 2024

Rolf Waltersson

You May Also Like