Bild från PublicDomainPictures / Pixabay.

USA-spioneri mot bland annat Sverige leder nu till skandal och politisk turbulens i Danmark

Varför spionerar USA:s underrättelsetjänst NSA på sina “vänner”? – Och varför tycker “vännerna” som blir avlyssnade att det inte är något att bråka om?

Jag fundera ibland varför vissa stora “skandaler”, ibland så fort blir “bortglömda”. Till exempel det som slog ner som en bomb försommaren 2021 – att USA genom sin underrättelsetjänst NSA spionerade på sina “vänner”. Och inte nog med det. Skandalen handlade om att NSA hade fri tillgång till att övervaka internettrafiken via danska fiberkablar för sitt spioneri.

Bland annat har NSA avlyssnat svenska politiker, tjänstemän och militärer. Dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S), som kan vara en av dem NSA tjuvlyssnat på, sade sig vara upprörd:

Jag tar den här situationen på allvar.”

Och han krävde information från Danmark.

Avslöjandet om den här spioneriskandalen resulterade i den hemliga utredningen Operation Dunhammer, som gjordes av danska Forsvarets Etterrettningstjenste (FE).

Det gjordes brottsundersökningar. Vilka var de skyldiga? Skulle man tvingas göra några “bondeoffer” – offra någon politiker eller militär att ställa vid skampålen; eller till och med kasta i fängelse?

Från början var det tänkt att det skulle bli en hemlig rättegång. Bakom “lykta dörrar” som det heter. Vid en rättegång för öppen ridå riskerade man att ännu fler “obekväma sanningar” skulle komma upp i ljuset.

Nu har man beslutat att lägga ner det hela. Det blir ingen rättegång. Spionanklagelserna har lagts ner.

Igår, 2 november, kunde man höra om detta på ett inslag i Sveriges Radio P1 i programmet Studio Ett:

Spionanklagelser i Danmark läggs ner.

En tidigare chef för danska säkerhetspolisen, och också den militära underrättelsetjänsten, och en tidigare försvarsminister har stått åtalad för att ha läckt statshemligheter.

Men igår kom beslutet att det inte blir någon rättegång. Och nu menar många danskar att det är den största rättsskandalen någonsin, och på sikt kan det här leda till regeringskris.

Hör Staffan Dahllöf, frilandsjournalist i Köpenkamn”

Så skriver Sveriges Radio som presentation av inslaget, som var på 7 minuter.

Jag ber er att gå in och lyssna (Spionerianklagelser i Danmark läggs ner) på dessa avslöjande 7 minuter som visar hur man nu försöker sopa denna spioneriskandal under mattan. (se lästips)

Nu är det inte första gången USA och NSA avslöjas för att spionera på sina “vänner”(läs undersåtliga vasaller). Under Obamas tid som president avslöjade Edward Snowden att USA avlyssnade flera av sina allierade servila “vänner”, bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel

Det var då någon snilleblixt kom på den geniala idén att ändra lite i Barack Obamas valslogan “YES WE CAN ” till “YES WE SCAN”. (se bifogad bild)

Helt uppenbart är att inga som är ansvariga och insyltade i de här återkommande spionaffärerna där det avslöjas att Natolandet USA spionerar på sina Nato-“vänner”, och andra allierade, vill ha svar på frågan – Varför spionerar USA på sina “vänner”?

Till exempel: Strax efter att det avslöjats att USA/NSA spionerade på svenska politiker och tjänstemän genomfördes ännu en krigsövning mellan Sverige-USA, som om ingenting hänt.

Om nu försvarsminister Hultqvist (S) var lika upprörd som han sa att han var, kunde man ju “markera” detta genom att till exempel ställa in denna krigsövning på svensk mark mellan Sverige och USA.

Att fortsätta öva krig tillsammans med USA som om ingenting hänt, visar bara att man tycker det är okej och helt i sin ordning att USA spionerar på sina undersåtar.

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like