USA saboterar det kubanska hälsovårdsbiståndet – miljontals fattiga i Latinamerika drabbas

Mellan 2005 och 2019 genomförde den kubanska medicinska brigaden i Bolivia 73 miljoner konsultationer, 1,5 miljoner operationer och förlöste 60 000 kvinnor.

Den bolivianska högerdiktaturen som grep makten i kuppen mot Evo Morales släppte loss en förföljelse av den kubanska medicinska brigaden ända till dess 700 medarbetare lämnade landet. Det var den första åtgärden från kuppregeringen som den kunde visa upp för Vita Huset.

Brasiliens president Jairo Bolsonaro gjorde samma sak. Mellan 2013 och 2018 fick 60 miljoner brasilianare vård av kubanska hälsovårdsarbetare. Dessutom har 1 200 brasilianska ungdomar fått läkarutbildning i Kuba, gratis.

I Ecuador sade president Moreno upp sex avtal inom hälsovårdsområdet med Kuba. Bland dem “Manuela Espejo”, som har hjälpt 825 000 personer med funktionshinder. Väl att märka är att den, som jämte förre presidenten Rafael Correa, högst hyllat detta program är just Moreno.

Så är det i tävlingen om vem som är mest underdånig till Imperiet. För de som inte bryr sig om att miljontals människor lämnats utan någon som helst tillgång till den gratis hälsovård som de för första gången i sina liv hade råd att använda. En tragedi och en massiv kränkning av de mänskliga rättigheterna. Något som de stora medierna inte nämner med ett ord.

Kubas hälsovårdssamarbete Syd-Syd till 160 länder har av WHO och UNESCO betecknats som ett efterföljansvärt exempel. Men det finns inte på kartan för USA:s regering.

Som istället fortsätter att öka det ekonomiska strupgreppet på ön. USA hotar och bötfäller fartyg som fraktar olja till Kuba. Något som åstadkommit brist och inskränkningar i de allmänna transporterna. USA har infört nya begränsningar för resor och för penningförsändelser. Det förföljer varje finansiell transaktion med ön. Det har börjat tillämpa hela Helms-Burtonlagen, trots protester också från USA:s allierade som även de drabbas. Det för att hindra några som helst investeringar eller att resurser ska nå ön.

Trump och hans kriminella anhang vill att kubanerna genom svält ska tvingas till kapitulation. Det vill till varje pris krossa Kubas exempel på humanism som landet delar med sig av till hela världen. USA har inte lyckats. Och det kommer inte att lyckas.

Cubainformacion 200203

Översättning: Zoltan Tiroler

Artikeln tidigare publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

You May Also Like