Barnen får under byggkollo lära sig att mäta, såga, spika, skruva och måla… (Foto: Eskilstuna Kommun)

Uppskattat byggkollo i Eskilstuna återkommer i sommar

För andra året i rad arrangerar Byggbranschens yrkesnämnd (BYN) och Rekarnegymnasiet ett dagkollo i sommar för barn i Eskilstuna. Huvudsyftet är att bidra till jämställdhet och att få fler unga, särskilt tjejer, att intressera sig för byggbranschen.

Bygg- och anläggningsprogrammet på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna har under flera år arbetat framgångsrikt med jämställdhetsintegrering. Arbetet har bland annat uppmärksammats av byggbranschens yrkesnämnd (BYN), och förra sommaren arrangerade de, tillsammans med Rekarnegymnasiet, ett dagkollo för barn 8 till 10 år gamla. Det blev mycket lyckat, därför kommer det även i sommar att arrangeras ett byggkollo.

– Vi fick så mycket positiv respons på förra årets byggkollo, därför är det jätteroligt att vi i år igen får arrangera byggkollo tillsammans med BYN. Det här är ytterligare en bekräftelse på att vårt jämställdhetsarbete på bygg- och anläggningsprogrammet får spridning och når ut till flera, säger Sofia Rytterström som är biträdande rektor på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna.

Hälften av de sökande var tjejer

Jämställdhetsarbetet på bygg- och anläggningsprogrammet på Rekarnegymnasiet har bland annat resulterat i att antalet kvinnliga elever på programmet ökat markant under de senaste åren.

– Vi vet att byggbranschen behöver rekrytera fler medarbetare, och att de välkomnar både kvinnor och män i branschen. Därför blev vi extra glada när nästan hälften av de 168 sökande till byggkollo förra året var tjejer. Vi fortsätter därför på den inslagna vägen och reserverar hälften av byggkolloplatserna, i första hand, för just tjejer, säger Monica Wikberg, förstelärare på bygg- och anläggningsprogrammet på Rekarnegymnasiet.

Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. (Foto: René Forsman)

Riktiga byggarbetare från branschen

På byggkollot finns 40 platser fördelade på två veckor. Det är ett dagkollo för barn 8 till 10 år gamla. Här får barnen lära sig att mäta, såga, spika, skruva och måla. Barnen får jobba tillsammans med elever och personal från bygg- och anläggningsprogrammet på Rekarnegymnasiet och med riktiga byggarbetare från branschen. Under kolloveckorna är även KomTek på plats, som ger barnen möjlighet att prova på olika teknik- och rörelseprojekt. Veckan avslutas med ett lådbilsrace.

Huvudsyftet med byggkollot är att bidra till jämställdhet och att få fler unga, särskilt tjejer, att intressera sig för byggbranschen.

Läs också:

You May Also Like