”With a stolen past remember NOW!” (Foto: Linda Karlsson)

Linda Karlsson och Samuel Klauninger ställer ut på Ebelingmuseet i Torshälla

Det har blivit dags för årets första utställningar på Ebelingmuseet i Torshälla. ”With a stolen past, remember NOW!” av Linda Karlsson och ”Magnetisk nollpunkt” av Samuel Klauninger.

”With a stolen past, remember NOW!”

Egensinniga keramiska skulpturer samverkar med material som päls, mosaikstenar och nagellack. De förmedlar både en oräddhet och kraft, men också en sårbarhet; sorg och saknad.

För Linda Karlsson är det viktigt att hon får energi när hon skapar – energi som hon kan förmedla vidare till dem som möter hennes konst. Tillsammans med naivismen och slumpen skapar hon nya kraftfulla objekt, och som ledare för The Rainbow Rescue Team kämpar hon för alla.

Regnbågen – en återkommande symbol

I The Rainbow Rescue Team ingår alla Lindas skulpturer, och när de sprider ut sig över världen ger hon dem all den kraft de behöver för att nå in i människors hjärtan och hjälpa behövande. Regnbågen är återkommande som symbol och ett viktigt element i hennes skapande, den ger styrka och står för allas lika värde. Tillsammans hjälps de åt att göra vår planet mindre våldsam och hårdhjärtad.

Linda Karlsson

Linda Karlsson bor och arbetar i Stjärnhov i Sörmland. År 2007 tog hon examen i keramik och glas vid Konstfack i Stockholm och har sedan dess deltagit i flera separat- och grupputställningar runt om i Sverige. Lindas arbeten har bland annat visats på gallerier så som ID:I Galleri och blås & knåda. Hon har genomfört flera offentliga verk och är representerad på Statens Konstråd, Sörmlands Läns Landsting, Västra Götalandsregionen, Uppsala kultur & bildning, med flera…

”Magnetisk nollpunkt”

En utställning som ingår i stipendiet från Föreningen Ebelingmuseets Vänner och som delas ut till en ung konstnär med Sörmlandsanknytning. 2022 års stipendiat är Torshällabördige Samuel Klauninger.

Samuel arbetar i en folkkonsttradition med figurativt måleri, oftast i liten skala och med akrylfärg. Han eftersträvar ett uttryck där teckning och måleri kan komma fram och samverka på olika sätt. Rent tekniskt ”ritar” han sina målningar sittandes vid ett skrivbord.

Samuel Klauninger

Klauninger har vuxit upp med musiken som ett starkt intresse och hämtar mycket inspiration från den formen av uttryck. Han ser konsten som ett språk med möjligheten att nå, beskriva och förmedla särskilda nyanser av verkligheten. Samuel Klauninger är född och uppvuxen i Torshälla, men numera bosatt och verksam i Malmö. År 2020 tog hans sin examen i ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasiet, Bild och Design vid Konstfack i Stockholm.

Vernissage

Vernissage för de båda utställningarna blir det lördagen den 28 januari klockan 12.00 till 16.00. Invigning och stipendieutdelning sker klockan 13.00. Utställningen ”With a stolen past, remember NOW!” pågår sedan fram till och med den 2 april, och utställningen ”Magnetisk nollpunkt” pågår till och med den 12 februari.

Foto: Ebelingmuseet Torshälla.

You May Also Like