Bild från Pixabay.

Julmusik: Fem favoriter

Det lackar mot jul, det hörs inte minst i exakt varje butik i exakt varje stad. Julmusiken är ofta omdiskuterad och en vattendelare. Vissa älskar fenomenet andra gör det inte. Vad är då bra julmusik? Som vanligt när det gäller musik finns det inget facit, det är helt enkelt upp till lyssnaren att avgöra. Jag vet i alla fall vad jag föredrar att lyssna på, här har ni fem av mina bästa jullåtar.

The Pogues (feat. Kirsty MacColl) – Fairytale of New York
Det här är en låt som börjar bli ganska uttjatad men jag vill ändå ta med den med tanke på att The Pogues är ett av mina favoritband. Rent textmässigt är det ingen klassisk jullåt men den har ändå vunnit folkets kärlek. 2018 nådde den plats 15 på Sverigetopplistan. Den brittiska tidningen The Guardian skrev en artikel om låten 2012 i samband med att det släpptes en återpress av originalsingeln från 1987.

Judge Dread – Jingle Bells
Den brittiska reggae och ska-artisten Judge Dread är inte särskilt känd bland allmänheten i Sverige. Men i England var det faktiskt bara Bob Marley som sålde fler skivor i reggaegenren på 70-talet. Judge Dread är känd för sin under-bältet-humor och den finns givetvis med i hans version av Jingle Bells från 1978. Det här är en låt som svänger otroligt mycket men, lyssna på egen risk.

Sofia Karlsson & Martin Hederos – O helga natt
2015 släppte Sofia Karlsson och Martin Hederos julalbumet Stjärnenätter där den ultimata jullåten O Helga Natt finns med. Sofia Karlsson har en röst som en ängel med en otrolig folkton. I vanliga fall brukar O Helga Natt bjuda på gåshud vid crescendot i slutet men när Sofia sjunger är det lika mäktigt under hela låten.

Charlie And The Bhoys – A Prisoners Christmas
Den här låten skrevs av The Irish Brigade på 80-talet men jag föredrar den här versionen med Charlie And The Bhoys från 1999. Texten handlar om de irländska politiska fångarna som placerades i interneringsläger under konflikten på Nordirland och den sorg som de och deras splittrade familjer känner under julen över att inte få vara tillsammans.

UK Subs – Auld lang syne
Till sist, en låt för årets sista afton. Texten till den klassiska låten är från början en dikt skriven av den skotska poeten Robert Burns 1788. UK Subs har kört den genom sitt filter och förvandlat den till en punkrocklåt som fanns med på EP’n Motivatior som släpptes 1988.

You May Also Like