Tryggve Rosin: “Nog ska jag gå på många hemmamatcher allt”

Tryggve Rosin, stabil mittfältare i IK City under många år (1965-75), och Torshällabo av födsel och ohejdad vana.

Vad tycker du om att det för första gången på 50 år går att se allsvensk herrfotboll på Tunavallen?

– Enbart positivt. Ett gott försök. Kan bara få positiva effekter på fotbollsintresset här och göra att fler ungdomar vill vara med. Det går inte bara att vara bakåtsträvare heller.

Men du vet väl om att det här är en kontroversiell fråga bland Eskilstunaborna?

– Jo, jag känner folk, till och med i min närhet, som säger att de inte tänker sätta sin fot på AFC:s matcher. Såna som helt tar avstånd från nyordningen.

Vad är det som är så kontroversiellt?

– En del retar sig på att Rekarne Sparbank satsat så mycket pengar på AFC. Dom är väl oroliga för att det ska gå ut över damfotbollen och de redan etablerade klubbarna. Fast både City och IFK Eskilstuna har ju godkänt nyetableringen och ska ju fungera som farmarlag åt AFC.

Både City och IFK har ju varit uppe i allsvenskan. Men det är länge sen Eskilstuna hade något med de stora sammanhangen att göra?

– På 40- och 50-talet var fotbollsintresset oerhört stort. Det man pratade om på arbetsplatserna under säsongen. Eskilstuna var ju faktiskt svenska mästare 1921. 1957 gjorde IFK en säsong i allsvenskan och sen var man uppe igen men åkte ur 1965. Och 1982 hade IFK ena benet i allsvenskan, men man förlorade kvalet mot Kalmar. Sen blev det ekonomisk kollaps. Eskilstuna har fostrat flera stjärnor – Kenneth Andersson, Sebastian Larsson, Kent Karlsson för att bara nämna några – men det har varit svårt att hålla dem kvar på hemorten.

Har det inte funnits planer på sammanslagning av IFK och City?

– Åtminstone två seriösa försök känner jag till från min tid som aktiv. Särskilt 1971 fanns det två starka namn – Göte Eriksson i City och Folke Vallén i IFK – som arbetade för sammanslagning. Men rivaliteten mellan de båda klubbarna har tydligen varit för stor.

På senare år har fotbollen i Eskilstuna handlat om damlaget. Har det varit mindre kontroversiellt?

– Tydligen väckte inte Eskilstuna United lika mycket starka känslor. Det har inte funnits samma falanger på damsidan.

Men det var ju ändå mycket folk och god stämning på läktaren på hemmapremiären mot Örebro. Tror du inte att motståndet mot “nyordningen” kommer att försvinna?

– Det finns ju en del som är motvalls. Jag tror att allt hänger på hur det går spelmässigt för AFC. Börjar de plocka poäng så blir det nog annat ljud i skällan. Det avgörande för det här experimentet är att AFC klarar sig kvar i allsvenskan.

Och du kommer att följa AFC troget?

– Jag kommer väl inte att köpa någon AFC-halsduk eller säsongkort. Men nog ska jag gå på många hemmamatcher allt.

You May Also Like