Tompa Eken gästsjunger med Psykbryt. Foto: Staffan Vilcans

Tompa Eken lämnar Kafé 44

Tommy “Tompa Eken” Ekengren har efter 27 år som bandbokare på Kafé 44 i Stockholm valt att pensionera sig från scenverksamheten där. Hans betydelse för rocken i Sverige har varit enorm och nu blir alltså Sverige en aktiv kulturprofil fattigare.

Tompa var med och startade upp Kulturföreningen Ultra i slutet på 70-talet och på Ultrakåken i Haninge spelade över 2000 band. Bland dessa band finns Ebba Grön, KSMB, Strebers och Black Flag. Flera Eskilstunaband spelade också på Ultra, bland annat Minx, TT-Task, No Security och Momento Mori.

Juja och Tompa

Efter att Ultrakåken brann ner hösten 1988 hamnade till slut Tompa Eken och flera av medlemmarna från Ultra på Kafé 44. I början av 90-talet startades Scen 44 upp där Tompa fortsatte som bandbokare. Där har det arrangerats konserter minst två gånger i veckan med bland annat Millencolin, Asta Kask, Latin Kings, Stefan Sundström och Kent. Så gott som alla stora och små band har någon gång spelat där.

Det är framför allt Tompas varma sätt som gjort att många band återkommer till Kafé 44. Per Granberg, sångare i Charta 77 berättar:

– Tompa är en entusiast som välkomnar alla band, som tycker det är häftigt att de kommer och spelar. Ibland kan mycket handla om att allt ska vara så tufft och coolt som möjligt, men Tompa är tvärtom. För honom handlar det om att göra saker man faktiskt kan stå för.

Synonymt med Tompa är kanelbullen. Han har nämligen bakat bullar till band och publik redan från dag 1 på Ultra och den så kallade Ultrabullen är känd även utanför landets gränser.

Idag är det många musikintresserade människor som känner en liten sorg, men samtidigt är det lika många som hyllar och tackar Tompa för allt han har gjort under nästan 40 års tid. Anders Wendin (Monster/Moneybrother) skriver så här på Instagram

“Ett stor musikhjärta som klappar för de små som ingen annan orkar med. Alla 1000-tals totalt obegåvade småglin som fått sig en klapp på axeln av Tompa efter sina hopplösa spelningar inför en publik bestående av 3 personer och på så sätt för en sekund känt sig som oövervinnerliga hjältar”.

De kvarvarande medlemmarna i Scen 44 kommer att fortsätta driva verksamheten och tackar Tompa för hans oersättliga insats för Stockholms och Sveriges musikliv.

You May Also Like