I dagens politiska debatt pratas det väldigt mycket om invandringen men väldigt lite om den ökade koncentration av kapitalet.
- Att en liten grupp rika människor blir allt rikare.
- Att några få procent av Sveriges befolkning roffar åt sig allt mer av den samlade förmögenheten i landet.
Just nu så äger 15 familjer, med Wallenbergarna i spetsen 70 procent av hela aktievärdet i Sverige. De äger 4 935 miljarder kronor, vilket är mer än allt som tillverkas i Sverige under ett år, det vill säga hela bruttonationalprodukten, BNP som är 4 600 miljarder kronor.
Antalet miljardärer i Sverige är nu nästan upp uppe i 200 stycken. Antalet har tiodubblats under 2000-talet. Familjen Wallenberg kontrollerar 2 000 miljarder kronor.
Men när någon tar upp detta, så kommer ofta motargument, “men alla har ju fått det bättre”. Arbetare har fått löneökning. Pensionärsskatten har justerats lite grand och studiemedlen har gått om med några hundringar. Så alla har fått det bättre.
Sverige har blivit rikare och under de tre senaste åren har även de sämst ställda fått lite med av detta. Men under de åtta borgerliga åren blev de fattigare. Då fick de som var sjuka, pensionärer, förtidspensionärer och de arbetslösa minskade inkomster. De fick sin levnadsstandard sänkt under de åtta åren under Reinfeldts regeringsperiod.
För 40 år sedan ägde den rikaste procenten av svenskarna 20 procent av den samlade privata förmögenheten i Sverige. Nu äger en procent, (1,0 %) – den rikaste procenten, en dubbelt så stor andel, 42 procent, av den totala förmögenheten.
Den rikaste tiondelen av Sveriges befolkning äger 78 procent av den samlade förmögenheten. Övriga 22 procent ägs av 30 procent av befolkningen. Sedan de rikaste två grupperna, de 40 procenten allra rikaste fördelat Sveriges förmögenhet så återstår sedan 0 (noll) kronor till de övriga 60 procenten av Sveriges befolkning, som alltså inte har någon förmögenhet alls. Tvärtom har många i den gruppen större skulder än tillgångar.
Om vi tänker oss att tårtdiagrammet (se bild) är en riktig tårta som ska delas mellan tio personer, som var och en motsvara tio procent av Sveriges befolkning, då kommer det att se ut så här: Först tar en av dessa och skär ut en bit som motsvarar 78 procent av tårtan, sedan får tre personer dela på den lilla bit (22 procent) som återstår, samtidigt som sju personer får sitta och titta på när de andra glufsar i sig tårtan.
Det är så vi fördelar den privata förmögenheten här i Sverige 2018. Detta är ett exempel på den klassojämlikhet som Daniel Suhonen visade på under sitt anförande hos ABF på onsdagen i Eskilstuna.
Foste Hjälte