Redaktionsmedlemmarna och mina vänner, Kjell Andersson och Agne Helg, värvade mig. Egentligen väntade jag på att ETC skulle starta i Eskilstuna, men när satsningen avbröts började jag skriva i eFOLKET, vilket varit roligare än jag trodde. Krönikorna har främst handlat om genus, folkbildning och antirasism. De har lästs, delats, gillats och kommenterats av flera personer. Efter första halvåret har det blivit dags att summera, inte alla, men de viktigaste texterna.
Den första (31/1) handlade om min studiecirkel “Blågul nazism”, som pågått under våren. Vi var ett litet gäng på 4-5 deltagare, men det blev bra ändå. Framför allt imponerades jag av en sverigefinsk fd industriarbetare i medelåldern, en kvinna som tänkt hela livet men kanske inte satt ord på tankarna förrän nu. Genom ljudböcker och filmer studerade vi grupper som Sd, Nmr och AfS, samt individuella mördare som John Ausonius, Peter Mangs och Anders Behring Breivik.
Jag har underskattat Nmr:s aktivitet och aggressivitet. Knytblusmanifestationen stördes av två personer. I samband med Springpride attackerades kommunen, ett studieförbund och en restaurang. AfS får nog inte något större genomslag i år men riskerar dessvärre, om man jämför med Tyskland, få det framöver. De tre största partierna inför höstens val är Sd samt S och M, som i stora delar anpassat sig efter de förstas verklighetsbeskrivning. Högerpopulismen segrar oavsett.
14/3 skrev jag ett brev till Jimmy Jansson, som också publicerades i Eskilstuna-Kuriren. Sarita Hottis replik om att han valdes “enhälligt och utan motkandidat” har blivit ett skämt i umgängeskretsen. Är det en demokratisk merit? Nej, snarare tvärtom. Är det ett svar på kritiken? Nej. Jag är fortfarande sosse, men valde vid årsskiftet att lämna partiet. Det drabbades under våren av två ytterligare avhopp, Sara Karlsson och Caroline Holmstedt.
Det jag kritiserat Jimmy mest för har varit hans hållning gentemot utsatta EU-migranter, de sk tiggarna. Efter lång debatt klubbade fullmäktige tillståndskravet, det Mats Knutson kallar en “testballong” för S nationellt. Eftersom Länsstyrelsen och Förvaltningsrätten i Skåne tidigare stoppat Vellinges direkta förbud, är tillståndet ett indirekt sådant. Frågan är om Länstyrelsen i Sörmland stoppar Eskilstuna?
Flera krönikor har handlat om folkhögskolan, främst komvuxifieringen och marknadiseringen. Anderas Fejes bloggar regelbundet och på vetenskaplig grund om hur det “fria” skolvalet befäst segregationen. Det senaste året har folkbildningsminister Anna Ekström besökt Eskilstuna vid tre tillfällen. I våras firade Länsbildningsförbundet folkhögskolans 150-årsjubileum och i höst ryktas det om ett nationellt firande i Stockholm.
Flera krönikor har också handlat om metoo, som sköljt över politik, kultur, media och Svenska Akademien. Nu kommer kritiken. Den handlar bl.a om hur medierna åsidosatt pressetiska regler och agerat domare. Men också om hur offentliga offer uppmärksammats, medan “vanliga” glömts bort. Se: Söndagsintervjun med Åsa Linderborg och SVTs Uppdrag Granskning – #metoo och Fredrik Virtanen
Den som bäst sammanfattar metoo är Oprah Winfrey. Hon kopplar samman sexism med rasism och klass. Berättar om Rosa Parks, som vägrade resa sig på bussen, och Recy Taylor, som våldtogs av sex vita män. Oprah hyllar de kända och okända kvinnor, som börjat säga ifrån mot mäktiga män. “Deras tid är ute” upprepar hon. “Deras tid är ute.” Efteråt spekulerades det om Oprah skulle kandidera som president, något hon dementerade.
Slutligen vill jag tacka alla som läst, delat och gillat mina krönikor. Tack till Lars-Erik Larsson, som illustrerat och publicerat dem. Tack till Marjaana Lehmonen Nilsson, som skrivit två långa kommentarer. Nu väntar lite välbehövlig “semester”, då jag ska förbereda höstens studiecirkel om “Kvinnliga pionjärer”. I augusti återkommer jag med nya krönikor, i samma ämnen och med samma regelbundenhet. Eventuellt blir det några skönlitterära trevare, men det återstår att se.
Av Tobias Persson