Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S). initiativtagare till alliansen med högerpartiet Moderaterna. (eFOLKET-illustratör: Tommy Bimman Andersson)

Insändare: Öppet brev till Jimmy Jansson

Hej Jimmy

Jag heter Tobias, sosse och 37, ett par år yngre än du. Kommer från Göteborg, men bott i Eskilstuna sedan 2012. Vi har träffats men aldrig pratat, känner inte varandra. Dock har jag läst och lyssnat på dig länge nog för att känna oro. Vänder mig till dig i respekt och med en vilja att förstå. Har några frågor jag hoppas få svar på om den rörelse och stad vi båda älskar. Förutom nedskärningar i skolan och äldreomsorgen, utförsäljning av allmännyttan och privatisering av hemtjänsten, samt den katastrofala satsningen på en kommunal flygplats (trots avskräckande exempel från Västerås) ska jag ta några andra exempel.

Jag har länge arbetat med romer och utsatta EU-migranter, i vardagslag kallade “tiggare”, och gick som nyinflyttad med i en förening. Den bestod av personer, som ville väl men kanske inte hade bildning, förnuft eller språk nog att kommunicera, som man bör med en kommun och dess företrädare. Döm av min förvåning när du under en paneldebatt på ABF bemötte företrädare från föreningen på samma sätt, dvs med ilska och irritation. Tillsammans med Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström var du tidigt ute med att kräva nationellt tiggeriförbud i en tid när till och med Moderaterna tvekade.

Yttrande- och pressfrihet är hörnstenar i en demokrati och två av våra grundlagar. I tider av likriktning och tidningsdöd (tex Folket) gäller det att värna lokala röster. I Eskilstuna utgörs en av dessa av liberala Kuriren, som har en stolt antinazistisk historia och idag gör viktiga insatser mot näthat. Att en (liberal) tidning granskar (socialdemokratiska) politiker är inget konstigt, tvärtom. Ändå valde du att på Facebook uttrycka åsikter, som kunde tolkas som censur eller bojkott, vilket var allvarligt och givetvis fick Kuriren att skriva ännu mer. Hur tänkte du?

Eskilstuna och Sverige är segregerade. Våra förorter (Skiftinge, Årby, Fröslunda etc) slits isär av radikalisering, kriminalitet och gängvåld. De har politiska, ekonomiska och sociala orsaker. Arbetslöshet, misslyckad integration, sliten allmännytta etc. Invandrarkvinnor fasar över att barnen dör och ber samhället om hjälp, men pekar också på problemen med att vittna.

På Facebook valde du åter att rikta ilskan och irritationen mot “omdömeslösa individer” och “folk som inte beter sig som folk”, människor i utsatta områden, hierarkiskt under dig, fast i onda cirklar de säkert vill bryta. Jag säger inte att brott inte ska bestraffas, men som sossar vill vi väl fokusera på människan och sociala faktorer?

Nu är “tiggeriförbudet” ompaketerat till ett “tiggeritillstånd”. Konceptet, att förbjuda fattigdom och förfölja utsatta människor, detsamma. Mot socialdemokratiska företrädare, som Thomas Hammarberg och Soraya Post (FI, men S i EUP). Nu verkar partiet nationellt tagit till sig ert förslag, så kanske var Dahlström och du före er tid. Att be Rumänien och Bulgarien ta hand om sina romer, är ungefär som att be Nazityskland ta hand om sina judar (eller romer). Jag undrar om du verkligen är sosse? I slutet av klippet markerar du mot “ett litet grönt parti” du för inte så länge sedan regerade med.

Ditt ledarskap för tankarna till en brukspatron i 1800-talets Bergslagen. Det liknar också ledarskapet så som det utövades av en annan “röd patriark”, Göran Johansson i min hemstad, vars framfart ännu märks av. Majoriteten med M och C har fört S långt högerut. Jag undrar också om du verkligen trivs med uppdraget som folkvald politiker? Föraktet du vräker ur dig i tal och skrift mot det folk som valt dig antyder motsatsen. Nu är det ett halvår kvar till valet. Låt oss bryta alliansen med M/C och gå till val på en rödgrön politik, bygga ett jämlikt och jämställt Eskilstuna, där alla får plats och kan leva. Du ska förstås få svara på brevet och jag ses gärna för vidare samtal.

Med varma hälsningar

Tobias Persson
Socialdemokrat – och före detta partimedlem

You May Also Like