”Det är oerhört allvarligt att Ryssland stänger ute andra medier än sina egna regimtrogna medier”, uppger SR i ett pressmeddelande…

Sveriges Radios sajt har blockerats i Ryssland

Sveriges Radios sajt (hemsida) har under tisdagen blivit blockerad i Ryssland. Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, säger att det inte är första gången.

”Det är oerhört allvarligt att Ryssland stänger ute andra medier än sina egna regimtrogna medier. Det minskar möjligheten för vanliga ryssar att ta del av icke censurerad information om kriget i Ukraina.” uppger SR i ett pressmeddelande.

”Djupt problematiskt”

– Att Ryssland gör sitt bästa för att stänga ute andra medier än de som står regimen nära är tyvärr inget nytt, vi har själva drabbats tidigare och många andra medier har varit med om samma sak. Det är givetvis djupt problematiskt hur Ryssland censurerar rapporteringen om kriget i Ukraina och fängslar journalister samtidigt som man stänger ute västerländska medier, säger Sveriges Radios vd, Cilla Benkö.

Sveriges Radios vd, Cilla Benkö. (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

– Så sent som i förra veckan stoppades Danmarks Radios korrespondent från att komma tillbaka in i Ryssland. Journalistiken och det fria ordet måste få höras, läsas och synas i hela världen, menar Cilla Benkö.

I nuläget bara SR som blockerats

Vid en kontroll under tisdagen ser det ut som att det bara är Sveriges Radio bland de stora svenska nyhetsmedierna som har blivit blockerad i nuläget.

Enligt Cilla Benkö har man inte några indikationer på att det skett något särskilt just nu som har utlöst det här.

You May Also Like