Svenskt magplask i Mays bassäng

Theresa Mays fall blev hårt. I pressens kommentarer både i Storbritannien och här hemma betraktas hon redan som en föredetting. I Dagens Nyheter kan man läsa:

“Det är svårt att se hur en så svag regering som den Theresa May nu bildar ska lyckas få igenom all den lagstiftning som krävs för att genomföra valet.”

Detta är naturligtvis en ganska trovärdig slutsats. Om det inte vore skrivet av en person som miste all sin trovärdighet i samma takt som Mays parti de Konservativa förlorade mandat under valnatten. Det var nämligen Katrine Marçal som med facit i hand dömde ut Theresa Mays möjligheter att politiskt överleva fiaskot i valet.

Katrine Marçal hade däremot innan valet i sina artiklar i Dagens Nyheter höjt Theresa May till skyarna och betraktat henne som i det närmaste oslagbar. Dagens Nyheters lördagsmagasin som kom ut den 27 maj, 12 dagar innan parlamentsvalet hade följande rubrik på sitt omslag:

“Ensam på tronen. Katrine Marçal om varför ingen kan slå Theresa May.”

Omslaget till DN:s lördagsmagasin är en del av en valaffisch, som också återkommer som illustration till artikeln inne i tidningen. Katrine Marçel skriver där:

“Theresa May kampanjar just nu inte bara för att vinna över Labour i valet den 8 juni. Hon kampanjar för att förinta Labour i valet den 8 juni. Genom att flytta de konservativa till höger när det gäller invandringen, och till vänster i den ekonomiska politiken drar Therese May fram över landet och krossar både det främlingsfientliga Ukip och det krisande Labourpartiet i ett enda slag.”

Och sedan kommer slutklämmen och förutsägande om hur det kommer att gå i valet:

“De brittiska konservativa gillar helt enkelt att vinna. Och vinner är något som Theresa May gör. Håller opinionsmätningarna i sig kommer det konservativa partiet efter den 8 juni att styra över ett land med bara två stora partier: de konservativa och de skotska nationalisterna.

Nu har vi facit och kan se hur det gick. Ingen kunde ha mer fel än Katrine Marçal. Varför hade hon så fel. Jo, det berodde på att hon svalde högerpropagandan med hull och hår och på så vis blivit ett språkrör för den brittiska högern och mot vänstern, och då framför allt Labours partiledare Jeremy Corbyn. Mannen som återupprättat en genuin socialdemokratisk politik i det förborgerligade brittiska arbetarpartiet, Labour.

Katrine Marçal var ledarskribent i Aftonbladet och skribent i den vänsterradikala Arenagruppen för en del år sedan, men frilansar nu i svenska medier efter sin flytt 2012 till England. Hennes bostadsort har tydligen bidragit till att svenska medier utsett henne till någon sorts expert på brittisk politik. Hennes artiklar i Dagens Nyheter pekar dock mot att hon har blivit ett språkrör för den brittiska borgerlighetens hatkampanjer mot dem som vågar ifrågasätta de nyliberala dogmerna.

Med denna meritlista hamnade Katrine Marçal som expertkommentator vid SVT:s valbevakning i torsdags. Hon inledde sitt framträdande i svensk TV på valkvällen med att kritisera Labourledaren Jeremy Corbyn. Då insåg jag att det var dags att slå över till BBC:s valvaka.

Theresa May siktade högt men föll pladask. Hennes svenska panegyriker gjorde samtidigt ett riktigt magplask i Mays bassäng. Men till skillnad från Theresa kommer säkert Katrine Marçal att ta sig upp på torra land och kunna fortsätta att förse svensk media med sina floskler.

Hans Hjälte

You May Also Like