Gorilla Killarna spelar live

Svensk punk på 90-talet. Del 1: Gorilla Killarna

I fyra delar tänkte jag blicka tillbaka på 90-talets punkscen. Det här var en ganska dynamisk period för punken som blev lite av var mans egendom då flera band tog sig in på topplistorna och skivförsäljningen sköts i höjden. Punken blev stor men jag tänker fokusera på dess utkant och de lite mindre kända aktörerna som även får komma till tals. Först ut är bandet Gorilla Killarna från Stenungsund.

Det släpptes enorma mängder kassetter under 90-talet, dessa såldes bland annat på spelningar och skickades till fanzines för recension. Jag gjorde ju själv ett fanzine och en dag dök det upp en kassett med Gorilla Killarna. Jag minns att jag tyckte att den såg så proffsig ut med ett snyggt omslag och tryckta kassetter, lite snyggare än de flesta demokassetter som florerade på den tiden.

Kvaliteten på det recensionsmaterial vi fick in var alltifrån olyssningsbart till riktigt bra, Gorilla Killarna stod utan tvekan på den bra sidan. Musikaliskt skiljde de sig inte så mycket mot alla andra band som hämtade sina influenser från Asta Kask och liknande band inom den melodiösa punken. De måste ju ändå haft något särskilt eftersom de aldrig har försvunnit ur mitt medvetande. Men hur började det hela?

-Vi ville spela punk, så vi bildade bandet 1993 och under våra aktiva år fram till 1996 spelade vi flitigt i området kring Göteborg. I början var texterna så brutala, förmodligen för att vi sökte uppmärksamhet. Sen lärde vi oss att spela och texterna blev mer rumsrena, vi hade väldigt roligt och var världens bästa kompisar.

För några veckor sedan lyssnade jag på Döda Kattens podcast och fick en nostalgisk eufori då jag hörde ett livstecken från Gorilla Killarna. Deras demo från 1995 ska nu läggas upp på Spotify vilket glädjer mig då jag inte har kassetten kvar. Några av låtarna finns redan att lyssna på och det var helt otroligt att få höra Sommar i Sarajevo igen, det måste ha varit nästan 20 år sedan sist. Givetvis dyker frågan upp, är det ett tecken på något mer framöver?

-Vi har flera låtar som vi inte har spelat in och gjorde faktiskt några spelningar runt 06 – 07, i samband med det skrev vi nytt material som vi skulle vilja spela in och dela med oss av. Men det roligaste hade nog varit att spela live, något som vi hoppas på.

Gammal promobild på Gorilla Killarna. Foto: Linda

Jag tyckte att det fanns en stor potential i Gorilla Killarna men det blev inte så mycket mer än den där kassetten samt medverkan på några samlingar. Bland annat var de med på en av Kamel Records 3 I En samling där tre band delade på utrymmet. Gorilla Killarna var bra och låg precis rätt i tiden så varför blev det inte något mer?

-Det var liksom inte så lätt att slå igenom då, det räckte inte med att trycka upp 200 ex av en demo. Det kändes som att vi var nära en gång då en gubbe från skivbolaget MNW skulle komma när vi spelade på Magasinet i Göteborg. Men vi tror dessvärre inte att han kom.

Gorilla Killarna fick i alla fall leka rockstjärnor i några år och hade väldigt roligt men har enligt dem själva har de aldrig lagt av.

-Vi pausar bara länge och får aldrig tummen ur att ses då alla har familjer och jobb samt har och har haft andra band som bland annat Zombiekrig, Demonen, Diefenbaker och Avhuggna Huvuden.

Tiden får helt enkelt utvisa om Gorilla Killarna vaknar till på riktigt i framtiden . Vill man följa dem på sociala medier kan jag rekommendera deras Instagram samt Spotify.

You May Also Like